Cei 65 de imigranti prinsi in noapte de 27 spre 28 noiembrie pe o ambarcatiune din Marea Neagra au solicitat acordarea unei forme de protectie internationala din partea statului roman, informeaza un comunicat al Inspectoratului General pentru Imigrari.

Ambarcatiune cu imigranti, depistata la sfarsitul lunii noiembrie in Marea NeagraFoto: Politia de Frontiera

Grupul este format din 31 de barbati, 11 femei si 23 de copii, care au declarat ca sunt din Irak, Pakistan si Afganistan.

Toate persoanele au solicitat acordarea unei forme de protectie internationala din partea statului roman, fiind cazate in centrele din administrarea Inspectoratului General pentru Imigrari, unde vor parcurge procedura de azil.

Pe intreaga perioada a procedurii de azil, solicitantii beneficiaza de masuri de asistenta materiala, financiara, medicala, consiliere psihologica si juridica de specialitate, acces la piata fortei de munca, activitati de adaptare culturala, afirma sursa citata.

De la inceputul anului si pana in prezent, peste 4600 de persoane au solicitat acordarea unei forme de protectie internationala din partea statului roman, cei mai multi fiind din state precum Irak, Siria, Pakistan, Afganistan.

Inspectoratul precizeaza ca cererea de azil este solutionata pe baza documentelor existente la dosarul solicitantului si a motivelor invocate de acesta, care sunt analizate in raport cu situatia concreta din tara de origine si cu credibilitatea solicitantului, functionarul anume desemnat pronuntandu-se in termen de 30 de zile de la preluarea cazului.

Acest termen poate fi prelungit succesiv cu noi perioade de cel mult 30 de zile, fara a depasi 6 luni de la depunerea cererii.