O recunoastere a Ierusalimului drept capitala a Israelului de catre administratia presedintelui american Donald Trump va incuraja fanatismul si violenta, fara sa serveasca procesului de pace intre israelieni si palestinieni, a avertizat duminica seara Ahmed Abul Gheit, secretarul general al Ligii Arabe, potrivit AFP, citata deAgerpres.

In cursul unui forum organizat la Washington, Jared Kushner, ginerele si totodata consilierul apropiat al presedintelui american, a anuntat - duminica - ca Donald Trump nu a luat inca o decizie asupra unei eventuale mutari a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Este regretabil ca unii insista asupra aplicarii acestui demers fara sa vada pericolele pe care el il reprezinta pentru stabilitatea Orientului Mijlociu si a intregii lumi", a declarat Ahmed Abul Gheit jurnalistilor la Cairo.

Abul Gheit a precizat ca Liga Araba urmareste indeaproape acest dosar si este in contact cu autoritatile palestiniene si tarile arabe pentru a coordona reactia araba daca presedintele Trump ordona mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.

Teoretic, potrivit Departamentului de Stat al SUA, presedintele urmeaza sa decida pana luni daca reinnoieste - asa cum au facut, la fiecare sase luni, toti predecesorii sai si chiar el insusi o prima oara in luna iunie - o clauza derogatorie legii care impune, din 1995, instalarea ambasadei SUA la Ierusalim. Or daca isi da aprobarea pentru acest transfer, asa cum a promis in timpul campaniei sale electorale.

"Nimic nu justifica aceasta decizie. Ea nu va servi pacea si stabilitatea, ci dimpotriva va alimenta fanatismul si violenta", a afirmat Abul Gheit.

De aceasta mutare "va beneficia o singura parte, guvernul israelian, care este impotriva pacii", a adaugat el.