Colonelul (rtr) Dorin Petrut, plutonierul major (rtr) Daniel Porumb si caporalul Eugen Valentin Patru au primit, vineri, de Ziua Nationala, titlul de "Cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti", pentru eroismul si daruirea de care au dat dovada in teatrele de operatii din Irak si Afganistan. Acordarea a fost facuta la propunerea ministrului apararii nationale adresata Primarului General al Municipiului Bucuresti, in urma aprobarii Consiliului General al Municipiului.

¬Ati raspuns chemarii sub drapelul de lupta si prin vitejia, dragostea si spiritul de sacrificiu probate in misiunile de lupta incredintate ati demostrat curaj si determinare¬, a spus ministrul Fifor.

Colonelul (rtr) Dorin Petrut, in varsta de 54 de ani, a fost ranit in anul 2007 in misiune in Irak. Pe data de 11 septembrie, intr-un atac indirect al insurgentilor cu proiectile reactive nedirijate asupra Bazei Victory din Bagdad, a salvat viata unui coleg britanic, protejandu-l cu propriul corp, cu pretul unor rani grave. Pentru sacrificiul sau, ofiterul roman a fost decorat cu Medalia ¬Non Article 5 NATO¬ de catre Secretarul General Jaap de Hoop Scheffer, i s-a conferit Ordinul National ¬Serviciul Credincios¬ in grad de ¬Comandor¬ pentru militari cu insemn de razboi, a primit Emblema de Onoare a Armatei Romaniei si Emblema de Merit ¬In slujba Pacii¬ clasa I. In anul 2011, colonelul Petrut a fost trecut direct in retragere. Pentru activitatea desfasurata in cadrul Ministerului Apararii Nationale i s-a conferit Semnul Onorific ¬In Serviciul Patriei¬ pentru ofiteri si i s-a acordat titlul onorific de Veteran.

Colonelul Petrut face parte din grupul INVICTUS si a obtinut o medalie de aur la Jocurile Paralimpice Invictus Games - Toronto 2017, la proba de tir cu arc compound, si a avut ¬calitatea¬ de strateg si armurier al echipei.

Plutonierul major (rtr) Daniel Porumb, in varsta de 37 de ani, a fost ranit in anul 2007 in Irak. In timpul executarii unei misiuni de patrulare, transportorul amfibiu blindat in care se afla, impreuna cu mai multi camarazi, a fost implicat intr-un incident in urma caruia a fost grav ranit. Militarul a fost supus unei interventii chirurgicale la Centrul medical regional american din Landstuhl-Germania si a urmat un tratament de specialitate la Institutul Medical Neurologic "Hongtianji" din Republica Populara Chineza. A fost incadrat in gradul I de invaliditate si trecut in retragere in anul 2007. A fost decorat de Ministerul Apararii Nationale cu Emblema de Onoare a Armatei Romanei, in 2010, si de Liga studentilor Romani din strainatate, cu distinctia "Eroism, devotament si demnitate", in anul 2014. ¬

¬ ¬A fost inaintat, succesiv, de la gradul de fruntas la sergent major in retragere, plutonier in anul 2015 si la gradul de plutonier major cu prilejul Zilei Veteranilor, pe data de 11 noiembrie a.c. ¬A reusit sa-si indeplineasca visul si acum este student in anul II la Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii Bucuresti.

Este membru de onoare al Asociatiei militarilor veterani si veteranilor cu dizabilitati "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie-Izvoratorul de Mir" si al Asociatiei de caritate a Armatei Romaniei - CAMARAZII.

Caporalul Eugen-Valentin Patru, in varsta de 28 de ani, a fost ranit in anul 2014 in Afganistan. Pe data de 30 martie, in timp ce participa la o misiune de patrulare in provinvia Zabul, a fost grav ranit in timpul unui atac sinucigas cu masina capcana. Dupa patru luni de spitalizare la Centrul medical regional american din Landstuhl-Germania si o perioada petrecuta pentru recuperare la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Carol Davila", militarul a fost incadrat in gradul II de invaliditate, dar a decis sa continue cariera militara si a cerut sa fie mentinut in activitate in cadrul Ministerului Apararii Nationale. Pentru activitatea desfasurata in M.Ap.N. i s-a conferit distinctia Emblema de merit "In slujba Pacii" si i s-a acordat titlul onorific de Veteran. Militarul s-a implicat activ in sustinerea si ajutorul colegilor aflati in suferinta si face parte din grupul INVICTUS, fiind legitimat la Clubul Sportiv al Armatei. ¬La prima participare sportiva la o competitie majora, la Campionatul Mondial Militar desfasurat la Fontainebleau, in Franta, a reusit sa cucereasca titlul mondial la proba de tir cu arcul (arc clasic).

In prezent, Armata Romaniei participa la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alti aproximativ 300 fiind desfasurati in operatii sub comanda sau mandat NATO, UE, ONU si OSCE in alte regiuni.

Pana in prezent, aproximativ 40.000 de militari au asigurat incadrarea detasamentelor dislocate in Afganistan, Irak, Balcanii de Vest, ori in alte misiuni din Africa sau Europa. In perioada 1996-2017, Armata Romaniei a pierdut 29 de militari in misiunile executate in teatrele de operatii, iar alti peste 180 au fost raniti.