Aproximativ 10.000 de persoane au ignorat ploaia si au iesit din case pentru a veni in centrul Iasiului sa ia parte la manifestarile organizate de municipalitate de Ziua Nationala, relateaza Agerpres.

Cu acest prilej, la Iasi a fost organizat un spectacol folcloric urmat de un ceremonial militar si religios, urmat de discursurile oficialitatilor si ale unor reprezentanti ai mediului academic si nu numai.

Prefectul judetului Iasi, Marian Serbescu, a transmis iesenilor veniti in fata Palatului Culturii mesajul premierului Mihai Tudose.

In discursul sau, primarul Mihai Chirica a declarat ca Romania de azi are nevoie de "oameni, oameni de stat, oameni care au verticalitate, oameni care in fiecare zi se gandesc la binele romanilor".

"Dupa 30 de ani de la frumosul moment din 1989, scris inainte tot la Iasi, pe 14 decembrie, suntem pusi in situatia de a ne intreba care este destinul nostru, cum ne vom regasi peste 100 de ani, cum va fi Romania de astazi atunci, care sunt oamenii care pot sa tie fraiele acestei tari si sa o duca pana atunci, ce generatie se va naste pentru a se jertfi pentru demnitatea acestui stat. Sunt intrebari grele, iar astazi fara raspuns. Pentru romanii care ne reprezinta cu cinste peste tot trebuie sa luptam, sa ne jertfim, chiar daca va trebui sa ne dam ultima suflare atunci cand va fi cazul. Pentru ei merita sa credem intr-o Romanie demna, intr-o Romanie puternica. Traiasca Romania! Traiasca romanii de peste tot in lume! Traiasca iesenii! Traiasca Iasiul cel mult iubit!", a spus primarul Mihai Chirica.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa, a declarat ca "Ziua Marii Uniri este prin ea insasi un apel la unitate, solidaritate si mandrie nationala".

"Cred ca, uitandu-ne inapoi, la veacul ce a trecut, avem de ce sa fim mandri de menirea noastra ca natiune. Astazi, cele trei culori ale statului nostru ocupa cerul, inimile bat in acelasi ritm, iar vocile devin un singur imn: "Desteapta-te, romane!". A sosit vremea ca fiecare dintre noi sa ne intoarcem inima si cugetul spre tara. De aici si-au tras seva, de-a lungul veacurilor, randuri nesfarsite de eroi. De aici s-au ranit cu dragoste de tara generatii de romani. Tot de aici vor rasadi mladitele de maine ale neamului nostru. Sa nu ne instrainam limba, sa nu ne instrainam pamantul, sa nu ne instrainam fiinta. Numai asa, peste 2.000 de ani, in acest loc se va vorbi romaneste si despre Ziua Nationala", a afirmat Maricel Popa.

Momentul a fost urmat de o parada militara la care au luat parte fortele armate, ale jandarmeriei, politiei, ISU si SMURD. Totodata, a fost prezentata si tehnica din dotare. In cadrul aceleiasi ceremonii au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor.