"Sensul istoric al actiunii noastre statale nu poate fi schimbat de nimeni", a declarat ambasadorul roman in Statele Unite, George Maior, cu ocazia sarbatoririi, in SUA, a Zilei Nationale a Romaniei. "Parteneriatul Strategic romano-american este bazat pe respectul reciproc si cele mai puternice garantii de securitate si suveranitate pe care le-a avut Romania in intreaga sa istorie", a spus Maior, potrivit unui comunicat MAE.

George MaiorFoto: MAE

"Calea Romaniei si a romanilor este clara: noi nu credem nici in democratii `iliberale` si nici in alte idei de inspiratie eurasiatica incerta. Noi credem in modelul democratiei liberale occidentale, in respectul pentru demnitatea umana si drepturile omului, in libertate, egalitate, stat de drept si economie libera de piata.

Acesta este singurul drum de succes al Romaniei, pentru care s-au sacrificat atatea generatii de romani si pe care il doresc generatiile de astazi si cele de maine. Este un drum la a carui fundatie se afla si Parteneriatul Strategic romano-american bazat pe respectul reciproc si cele mai puternice garantii de securitate si suveranitate pe care le-a avut Romania in intreaga sa istorie".

Ambasada Romaniei in Statele Unite ale Americii a celebrat Ziua Nationala a Romaniei printr-o serie de evenimente organizate la data de 30 noiembrie 2017. Cu ocazia receptiilor organizate de ambasada, Romania a fost onorata prin numeroase participari de nivel inalt, incluzandu-i pe congresmanul Francis Rooney (republican), vicepresedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentantilor; adjunctul principal al asistentului Secretarului de Stat, Elizabeth Millard; directorul general adjunct al Serviciului Comercial Extern din cadrul Departamentului Comertului, Sarah Kemp; reprezentanti ai Departamentului de Stat, ai Departamentului Apararii, Comertului, Energiei, USAID, membri marcanti ai mediilor academic si de afaceri, diplomati acreditati la Washington, lideri si reprezentanti ai comunitatii romanesti din Statele Unite, informeaza MAE.

In discursul sau, ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior, a transmis ca ziua de 1 decembrie este un simbol al pasiunii cu care natiunea romana a urmarit, timp de generatii, obiectivul unitatii nationale: "Cu mari sacrificii, un curaj enorm, inteligenta politica si o vointa extraordinara, am reusit, acum aproape 100 de ani, sa construim o tara puternica si unitara" a afirmat ambasadorul Romaniei.

George Cristian Maior a evocat meritele presedintelui Woodrow Wilson, a carui viziune a jucat un rol cheie pentru libertatea romanilor si realizarea Marii Uniri. De asemenea, a amintit contributia romanilor americani care s-au unit in 1918 intr-o singura organizatie, Liga Nationala Romana din America, s-au intalnit cu presedintele Wilson la Casa Alba, si, alaturi de alte comunitati, au obtinut sprijinul Americii pentru libertatea natiunilor central europene.

Ambasadorul George Cristian Maior a mai vorbit despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, "un reper fundamental al politicii noastre externe, care nu poate fi distorsionat de nimeni. El se sprijina pe foarte multi piloni, de la cel militar, de intelligence, la cel politic, economic si cultural, se ancoreaza in valori comune si in opiniile pro-americane ferme ale populatiei Romaniei."