Pensiunile si hotelurile de pe Valea Prahovei, unde administratorii domeniilor schiabile au pregatit deja o parte din partii pentru iubitorii acestui sport, sunt ocupate aproape in totalitate pentru minivacanta de 1 Decembrie, turistii platind intre 50 de lei pe noapte/persoana si cateva sute de euro/persoana pe sejur, scrie Agerpres.

Poiana BrasovFoto: USER UPLOADED

Situatii similare se inregistreaza si in alte statiuni montane, unde, pe langa practicarea sporturilor de iarna, au petreceri cu muzica populara, foc de tabara si mese cu mancaruri traditionale ori acces nelimitat la spa, piscina sau jacuzzi.

Cei care vor ramane acasa vor putea sa-si petreaca timpul liber fie pe patinoarele amenajate in oras, fie la Targurile de Craciun, care isi asteapta vizitatorii cu produse traditionale de sezon.

  • BRASOV

Partiile din partea superioara a Masivului Postavarul vor fi deschise in minivacanta de 1 Decembrie, dupa ce stratul de zapada a crescut in urma ninsorilor cazute in ultimele zile, anunta intr-un comunicat biroul de presa al Primariei Brasov.

'Avand in vedere conditiile meteo favorabile, ninsoarea si vremea rece, care ne-a permis sa producem zapada artificiala, am luat decizia de a deschide, in minivacanta de 1 Decembrie, partiile din partea superioara a Masivului Postavarul. Stratul de zapada masoara, in acest moment, aproximativ 50 de cm pe partie, cea mai mare parte fiind zapada naturala. Este pentru prima data, cel putin de la modernizarea domeniului schiabil din statiune, cand brasovenii si turistii se vor bucura de acest sport atat de devreme, a declarat viceprimarul Laszlo Barabas, potrivit sursei citate.

De joi, 31 noiembrie, se va putea schia pe urmatoarele partii: partea superioara a Lupului si Drumului Rosu, Kanzel si Doamnei. Tot de joi vor fi puse in functiune si instalatiile pe cablu, telegondola si telescaunul Ruia.

La Predeal nu se va putea schia, dar pentru saniute exista un strat de zapada suficient.

Chiar daca nu se schiaza, telescaunul Clabucet va functiona intre orele 9.00-16.00, a precizat directorul Centrului National de Informare Turistica din statiune, Catalin Campeanu.

  • PRAHOVA

Peste 90% din locurile de cazare existente in statiunile de pe Valea Prahovei sunt ocupate pentru minivacanta de 1 Decembrie, turistii urmand sa beneficieze de petreceri cu muzica populara, foc de tabara si mese cu mancaruri traditionale, dar si de zapada si posibilitati de practicare a sporturilor de iarna.

Potrivit reprezentantilor centrelor de informare turistica din Sinaia si Azuga, locurile de cazare in aceste statiuni s-au epuizat pentru perioada vizata, iar in Busteni gradul de ocupare este de 80%.

Preturile la cazare au oscilat intre aproximativ 50 de lei pe noapte/persoana si cateva sute de euro/persoana pe sejur, in functie de unitatea de cazare si facilitatile oferite de aceasta.

Turistii care isi vor petrece minivacanta de 1 Decembrie pe Valea Prahovei vor avea parte de petreceri cu muzica populara, foc de tabara si mese cu mancaruri traditionale.

In ceea ce priveste practicarea sporturilor de iarna, autoritatile din Sinaia au anuntat ca joi se deschid cinci partii de altitudine, respectiv Laptici 1, Laptici 2, Varianta, Valea Dorului 1 si Valea Dorului 2, stratul de zapada masurand 50-60 de centimetri.

De asemenea, la Busteni se va putea schia pe partia de incepatori din Fun Park-ul situat la baza domeniului Kalinderu, iar in weekend, cel mai probabil se vor putea practica sporturi de iarna pe partia Kalinderu 1, a precizat reprezentantul Centrului de Informare Turistica, Mihai Colesi.

La Azuga, vor fi deschise partiile de incepatori de la Sorica si Cazacu, iar cei care vor dori sa practice sporturi de iarna pe partiile mari o vor putea face, insa in masura posibilitatilor, in conditiile in care stratul de zapada nu este unul de calitate, a precizat reprezentanta Centrului de Informare Turistica din statiune, Ligia Constantinescu.

  • HARGHITA

Turistii care au ales sa-si petreaca minivacanta de 1 Decembrie in Harghita sunt asteptati cu oferte diverse, de la vizitarea salinei Praid, pana la petreceri in aer liber, tratament la spa sau centre wellness, ori plimbari cu snowmobilul.

Una dintre cele mai cautate statiuni din judet pentru aceasta minivacanta este Baile Tusnad, unde aproape toate locurile de cazare au fost ocupate.

La Baile Tusnad functioneaza si un centru wellness, care este luat cu asalt de turisti.

Acesta dispune de sase bazine - unul pentru copii pana la 4 ani, un jacuzzi, un bazin de inot de 14 pe 7 metri si trei bazine cu apa termala. Unul dintre bazinele cu apa termala se afla in aer liber si este interconectat cu unul din interior.

De asemenea, turistii au la dispozitie patru saune - finlandeza, turceasca, cu sare si cu infrarosu - un centru de masaj si doua localuri.

Si in statiunea Baile Harghita turistii sunt asteptati, mai ales ca in zona a nins si doritorii se pot plimba cu snowmobilul si pot face drumetii in aer liber, dar se pot relaxa si la spa, a precizat Sinka Mihaly, responsabilul cu relatii publice al unei pensiuni din zona.

Un alt punct de atractie din Harghita este salina Praid, unde a fost prelungit programul de vizitare, pentru a face fata tuturor solicitarilor.

Potrivit directorului tehnic al salinei, Sebestyen Jozsef, ultima intrare in salina se va putea face la ora 17.00 si nu la 14.50, cum era inainte.

Turistii care coboara in galeria de vizitare, aflata la 120 de metri adancime, beneficiaza de numeroase facilitati de relaxare, de la spatii de joaca si creatie pentru cei mici, pana la un parc de aventuri, acces gratuit la Internet, un cinematograf sau posibilitatea de servire a mesei.

Tot la Praid functioneaza si un centru wellness, unde turistii au la dispozitie, printre altele un bazin cu apa termala, cu o concentratie mare de minerale, care se recomanda pentru afectiuni ale aparatului locomotor, afectiuni neurologice cronice periferice, reumatisme cronice sau respiratorii

Centrul wellness de la Praid dispune si de bai cu aburi, saune, masaj sau jacuzzi.

Daca vremea o va permite, cei care se vor afla in aceste zile in Harghita vor putea si sa schieze, pe una dintre partiile de la Harghita Madaras, in aceste zile facandu-se ultimele pregatiri pentru deschiderea sezonului de schi.

  • BISTRITA-NASAUD

Proprietarii de pensiuni si hoteluri din judetul Bistrita-Nasaud nu s-au inghesuit cu oferte pentru turistii interesati sa isi petreaca aici minivacanta de 1 Decembrie, preferand sa mentina tarifele de cazare obisnuite pentru aceasta perioada, fara reduceri sau programe speciale.

Exceptie fac un hotel de cinci stele din municipiul Bistrita si doua pensiuni din zona rurala, care pe site-urile de specialitate au venit cu oferte speciale pentru perioada 30 noiembrie - 3 decembrie.

Astfel, pachetul oferit de hotelul de cinci stele din Bistrita include, la pretul de 555 lei de persoana, cazare pentru trei nopti in regim de demipensiune, cu o cina romaneasca speciala in seara zilei de 1 Decembrie, acces la spa si o seara cu filme romanesti in cinematograful hotelului.

Pentru 500 lei de persoana, turistii pot opta pentru o pensiune din Valea Mare, aflata la poalele Muntilor Rodnei, care ofera cazare pentru trei nopti in regim all inclusive.

Un alt proprietar de pensiune de pe Valea Bargaului, situata la mijlocul distantei dintre principalele puncte turistice ale judetului - Pasul Tihuta si statiunea turistica de interes local Colibita - inchiriaza intreaga proprietate pentru 3.000 lei, pentru trei nopti, pensiunea avand disponibile 12 camere.

Pentru cei interesati sa isi petreaca minivacanta de 1 Decembrie in zona lacului de acumulare Colibita, la poalele Muntilor Calimani, tarifele de cazare la pensiuni pornesc de la 220 lei/persoana pentru trei nopti, fara mese incluse, si ajung la circa 380 lei de persoana in unitatile care dispun de piscina si facilitati de tip spa, la care se adauga pretul micului dejun, de 20 lei de persoana pe zi. De asemenea, se pot rezerva si apartamente pentru patru persoane, cu vedere la lac, costul total pentru trei nopti fiind de 900 lei, fara mese.

In Pasul Tihuta, locul in care s-a nascut legenda lui Dracula si care leaga Transilvania de Bucovina, preturile de cazare la pensiuni, pentru trei nopti si mic dejun inclus, se situeaza intre 150 si 220 lei de persoana.

O alta destinatie pentru turisti o poate reprezenta statiunea balneara Sangeorz-Bai, unde o camera dubla la pensiune, fara mic dejun, poate fi rezervata pentru trei nopti la pretul de 250 lei.

  • SIBIU

Sibienii si turistii care se vor afla in municipiu, in minivacanta de 1 Decembrie, pot sa-si petreaca timpul in centrul orasului, la Targul de Craciun, unul din cele mai vizitate din tara, sau la Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

Cei care vor vizita Muzeul National Brukenthal de Ziua Nationala, au ocazia sa guste, la iesirea din expozitii, dulciuri ale unui producator din zona.

Pe 1 Decembrie, accesul in Muzeul in aer liber este gratuit. In 1 si 2 decembrie, vizitatorii vor avea o intalnire cu doi pescari lipoveni din satul Mila 23, din Delta Dunarii, care vor pregati bors de peste si peste prajit, ca pe balta, in cadrul unor ateliere culinare organizate la Cherhanaua din Mahmudia. Tot in ziua de 1 Decembrie, incepand cu ora 12.00, la Carciuma din Batrani din Muzeul in Aer Liber, publicul va putea asista la taierea si la 'pomana porcului'.

Sambata, 2 decembrie, Muzeul Astra organizeaza evenimentul 'Traditii si Cultura Gastronomica din Tara Secaselor', cu participarea comunitatii din localitatea Loamnes, turistii avand posibilitatea sa deguste lichiu cu varza si ceapa si iahnie de fasole cu carnati. De asemenea, Galeriile de Arta Populara din Pavilionul Muzeal Multicultural ofera vizitatorilor posibilitatea de a opta pentru cadouri inspirate din traditiile satului romanesc, de la decoratiuni din paie si panusi de porumb, pana la oale de sarmale, cani pentru vin fiert sau jucarii ecologice

Iubitorii sporturilor de iarna au ocazia de Ziua Nationala sa schieze in singura statiune montana din judetul Sibiu, la Paltinis, la altitudinea de 1.442 de metri. Aici se va deschide, chiar de Ziua Nationala, una din cele sase partii existente in singurul complex de schi si snowboard din Paltinis. Pentru cei care nu au masina, acestia pot ajunge din Sibiu la Paltinis cu autocarul. Drumul dus-intors Sibiu - Paltinis costa 9 lei, iar orarul de circulatie al curselor Sibiu - Paltinis se gaseste pe site-ul www.tursib.ro.

Programul de pe partia de la Arena Platos din Paltinis, de vineri si sambata, este de la ora 10.00 pana la 21.30, duminica, 3 decembrie, partia este deschisa in intervalul 10.00 - 17.00. Cei care nu au echipament pot inchiria o sanie clasica sau un zipfelbob la pretul de 10 lei pe ora sau 25 de lei pe zi. Copiii platesc 40 de lei, iar adultii, 45 de lei/ zi, pentru inchirierea unui echipament de schi. Pentru inchirierea unui echipament de snowboard, atat copiii, cat si adultii achita 55 de lei pe zi. Cine nu stie sa schieze, poate invata contra sumei de 130 de lei/ora. Pentru urcare teleschi sau telescaun si folosirea partiei pentru o zi tarifele sunt intre 40 si 60 de lei la Arena Platos Paltinis.

Cazarea pentru o singura noapte, in statiunea Paltinis, la cea mai apropiata cabana de partie, costa 150 de lei o camera pentru trei persoane.

Stratul de zapada este de peste 20 de centimetri la Paltinis, iar partia de la Arena Platos are si zapada artificiala si instalatie de nocturna.

Cine isi doreste o experienta cu totul inedita de iarna, trebuie sa mearga in zona turistica Balea, unde stratul de zapada este de peste un metru. La peste 2.000 de metri altitudine, in Muntii Fagaras, la Balea Lac, se poate schia si se poate practica si snowboardul, insa doar in apropierea cabanelor si dupa ce cere sfatul salvamontistilor din zona, pentru a evita declansarea unei avalanse.

Ca sa ajungi din Sibiu la Balea Lac, trebuie sa iti folosesti masina personala, pentru ca nu exista curse regulate cu autocarul. Odata ajuns la Balea Cascada, trebuie sa iti parchezi masina, pentru ca Transfagarasanul este inchis circulatie de aici si pana sus, in varful muntelui, la Balea Lac, unde se poate ajunge doar cu telecabina. Un drum dus-intors Balea Cascada-Balea Lac costa 60 de lei/persoana. Cazarea intr-o cabana la Balea Lac, costa de la 106 lei/persoana/noapte intr-o camera cu trei paturi.

Sibienii care doresc sa patineze in minivacanta de 1 Decembrie o pot face in orasul Cisnadie, unde se deschide, de Ziua Nationala, un patinoar de 800 de metri patrati.

Patinoarul va fi deschis in fiecare zi a saptamanii, de luni pana vineri, incepand cu orele 16.00 pana la orele 21:30, iar in weekend va fi deschis de la orele 14.30 pana la 21.30. Taxa de intrare la patinoar este de 5 lei/ora, pentru copii si 10 lei/ora, pentru adulti. Inchirierea patinelor se face pe baza cartii de identitate, iar pretul este de 5 lei/ora.