Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea de Guvern prin care s-au aprobat circumstantele si procedura specifica pentru atribuirea unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate si derivate pe platforma PIRANHA 5 si a suportului logistic initial catre General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH. Contractul prevede ca primele 30 de transportoare sa fie livrate din Elvetia, iar urmatoarele 197 sa fie integrate si produse la Uzina Mecanica Bucuresti. Costul total al programului este de circa 895 de milioane de euro.

Transportorul blindat Piranha 5Foto: Mowag

"Acordul de furnizare se face luand in considerarea calitatea de parte in documentele de cooperare cu firma GDELS a Companiei Nationale ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanica Bucuresti S.A., unde se vor integra si produce 197 de transportoare", transmite MApN.

"Urgenta operationala este data atat de actualul context geopolitic din regiunea extinsa a Marii Negre, cat si de termenele asumate privind realizarea capacitatii operationale complete de catre Brigada Multinationala de la Craiova", mai sustine MApN.

Potrivit textului Hotararii de Guvern ce fusese pus in dezbaterea publica contractul total valoreaza circa 895 de milioane de euro, dar MApN va semna un prim contract subsecvent de circa 400 de milioane de euro pentru 94 de transportoare, primele 5 urmand a ajunge in Romania inca din acest an.

In expunerea de motive MApN detaliaza nevoia de a dota fortele terestre cu noi transportoare si se precizeaza ca e nevoie de noi transportoare, cu protectie mai mare si putere de foc sporita, chiar daca acestea nu vor mai fi amfibii.

"Avand in vedere nivelul amenintarii, precizat in documentele programatice (DCO - Documentul cu Cerinte Operationale), a rezultat necesitatea dotarii cu transportoare blindate cu nivel superior de protectie balistica si putere de foc ridicata, chiar daca aceasta presupune renuntarea la capacitatea de flotabilitate", se arata in expunerea de motive.

"Aceasta achizitie are in vedere, potrivit aceluiasi studiu de concept, necesitatea operationalizarii complete a Brigazii Multinationale de Sud-Est, precum si indeplinirea cerintelor de interoperabilitate cu cele 31 TBT Piranha IIIC existente in dotarea acestei structuri", mai argumenteaza MApN.