Curtea Constitutionala a admis, marti, obiectia de neconstitutionalitate a presedintelui Klaus Iohannis si a declarat neconstitutionala Legea privind achizitionarea imobilului Ansamblul conacului Bratianu - Florica (¬Vila Florica"), situat in localitatea Stefanesti, judetul Arges, de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, relateaza News.ro. In urma cu doua saptamani insa, Ministerul Culturii a semnat contractul de vanzare-cumparare prin care a preluat "Vila Florica". In urma deciziei CCR, Lucian Romascanu a declarat ca hotararea nu are influenta asupra procedurii de achizitie de catre MCIN.

Conform unui comunicat al CCR, "in urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii privind achizitionarea imobilului Ansamblul conacului Bratianu - Florica ("Vila Florica"), situat in localitatea Stefanesti, judetul Arges, de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale sunt neconstitutionale".

Pentru pronuntarea acestei solutii, Curtea a constatat ca "legea examinata are un caracter individual, fiind adoptata in considerarea unui singur caz prestabilit, respectiv pentru achizitionarea unui imobil, si nu in vederea aplicarii ei unui numar nedeterminat de cazuri concrete".

"Or, in jurisprudenta sa, Curtea a retinut ca legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementeaza relatii sociale generale, fiind, prin esenta si finalitatea ei constitutionala, un act cu aplicabilitate generala, fara a putea avea caracter individual. Totodata, Curtea a mai constatat ca Parlamentul, adoptand legi in domenii care apartin in exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, a incalcat principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, precum si prerogativele sale constitutionale, prevazute de art.1 alin.(4), respectiv art.61 alin.(1) din Constitutie", subliniaza CCR.

Curtea a mai retinut ca legea criticata contravine art.4 alin.(2) si art.16 alin.(1) si (2) din Constitutie, cu referire la principiul constitutional al egalitatii in drepturi.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primministrului. Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Joi, dupa decizia Curtii, ministrul Culturii si Identitatii Nationale a declarat pentru News.ro ca decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nu are influenta asupra procedurii de achizitie de catre MCIN.

"Ministerul Culturii si Identitatii Nationale a achizitionat vila in baza exercitarii dreptului legal de preemptiune. Legea din Parlament a fost un demers complementar, iar decizia CCR nu are influenta asupta procedurii de achizitie de catre minister", a fost raspunsul lui Lucian Romascanu.

Desi presedintele formulase sesizarea catre CCR, statul roman a preluat, in 13 noiembrie, Ansamblul conacului Bratianu - Florica ("Vila Florica") din judetul Arges, prin Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, care a semnat contractul de vanzare-cumparare.

Presedintele Klaus Iohannisa trimis, la inceputul lunii noiembrie, Curtii Constitutionaleo sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind achizitionarea imobilului Ansamblul conacului Bratianu - Florica (¬Vila Florica¬), situat in localitatea Stefanesti, judetul Arges, de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale.

In luna martie, Ionut Vulpescu, ministru al Culturii si Identitatii Nationale la acea vreme, a anuntat ca institutia vrea sa isi exercite dreptul de preemptiune pentru Ansamblul Bratianu - vila Florica din judetul Arges.