Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) informeaza vineri, dupa ce Victor Alistar - membru CSM din partea societatii civile - a participat la Comisia speciala parlamentara in care se discuta legile justitiei, ca persoanele desemnate sa reprezinte CSM la aceste dezbateri au fost judecatoarele Maria Ceausescu si Adreea Uzlau, acestea fiind singurele mandatate sa prezinte pozitiile si amendamentele Consiliului la proiectele de legi.

Victor AlistarFoto: Agerpres

CSM a transmis vineri un comunicat de presa referitor la desemnarea reprezentantilor Consiliului la dezbaterile din cadrul Comisiei speciale a Parlamentului ce discuta proiectele de modificare a Legilor justitiei.

CSM explica in comunicat ca aceste precizari vin ca urmare a solicitarilor formulate mass-media privind prezenta lui Victor Alistar, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, la dezbaterile de vineri din comisia parlamentara.

"In conformitate cu dispozitia rezolutiva din data de 21.11.2017 a doamnei judecator Simona Marcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii si coordonator al Comisiei nr. 1 "Legislatie si cooperare interinstitutionala" (link la adresa), persoanele desemnate sa reprezinte Consiliul Superior al Magistraturii la aceste dezbateri au fost: Jud. Maria Ceausescu - director DLDC si Jud. Adreea Uzlau - director adj DLDC, acestea din urma fiind mandatate sa prezinte in cadrul dezbaterilor pozitiile si amendamentele Consiliului la proiectele de legi, asa cum acestea au fost elaborate, argumentate si asumate la nivel institutional", precizeaza CSM.

CSM subliniaza totodata ca, "in absenta unei desemnari exprese, comunicate oficial Comisiei parlamentare de catre conducerea Consiliului, orice alta participare, interventie sau punct de vedere prezentat de vreun membru al Consiliului in cadrul acestor dezbateri, nu reprezinta si nu valoreaza exprimare si asumare institutionala din partea Consiliului Superior al Magistraturii pe temele dezbatute".

Un alt membru CSM, judecatorul Bogdan Mateescu, a atras la randul sau atentia, intr-o postare pe Facebook, ca prezenta lui Victor Alistar la comisia parlamentara nu a fost stabilita in Consiliu si ca acesta vorbeste in nume propriu. "Voi face o solicitare conducerii Consiliului sa precizeze public, institutional si expres chestiunea mandatului acordat", scrisese judecatorul Mateescu pe Facebook.

De mentionat ca presedintele comisiei speciale, Florin Iordache (PSD), a prezentat in repetate randuri propunerile lui Victor Alistar de modificare a legilor justitiei ca venind din partea CSM. Alistar a pledat vineri pentru modificarea procedurii de numire a functiilor de conducere la Inalta Curte, in sensul ca seful statului sa nu mai poata refuza propunerile. Amendamentul apartine intr-adevar CSM. PNL si USR s-au opus modificarii, pe motiv ca presedintele Romaniei nu poate fi redus la un simplu notar care semneaza numirile. Amendamentul s-a adoptat cu putin timp in urma, presedintele nu mai poate refuza propunerile de numire in functie a functiilor de conducere la Inalta Curte.