Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Bruxelles, ca integrarea europeana a Republicii Moldova nu poate fi facuta la acest moment printr-o "scurtatura", prin "calea indirecta" a unirii cu Romania.

Klaus Iohannis si Pavel Filip la BruxellesFoto: Presidency.ro

Intrebat cum aprecieaza integrarea europeana a Republicii Moldova prin unirea cu Romania, seful statului a raspuns ca nu crede ca aceasta chestiune poate fi abordata "printr-o cale indirecta."

"Moldova este clar angajata pe calea europeana si, deocamdata, are Acordul de Asociere si toata legislatia secundara care decurge acolo, intre timp, este perfectata, dar trebuie toate acestea implementate si parcursul Moldovei trebuie consolidat. Dupa care, Moldova trebuie ea sa se hotarasca daca vrea sa inceapa un parcurs care duce spre Uniunea Europeana sau nu. O scurtatura via unirea cu Romania cred ca nu este o cale foarte fezabila in acest moment", a explicat Klaus Iohannis.

"Romania este foarte hotarata sa sprijine Republica Moldova in parcursul ei european. Daca acest parcurs va inseamna integrare in Uniune sau altceva, depinde, evident, de moldoveni si nu de noi, in Romania, dar noi suntem dispusi sa continuam sprijinul in sensul dorit, evident, de Republica Moldova, cu speranta totusi ca acest parcurs va fi unul european", a adaugat presedintele roman.

Klaus Iohannis a spus ca s-a intalnit la Bruxelles cu premierul moldovean Pavel Filip, cu care a discutat si aceste lucruri.

"Mi-a relatat in ce faza se afla reformele din Republica Moldova, am discutat cateva proiecte comune din sectorul energetic, care sunt in pregatire, mi-a relatat cu optimism ca se apropie de finalizare criza bancilor si ca lucrurile s-ar imbunatati", a afirmat seful statului.

Intrebat cand va face o vizita oficiala la Chisinau, Iohannis a raspuns: "Cand va fi vremea potrivita, voi veni."