Plasarea in timp cu exactitate a originii jucariilor pentru copii este dificila, dar putinele referinte arheologice care au ajuns in zilele noastre ne arata ca istoria acestora se suprapune identic peste istoria umanitatii. Si asta pentru ca din toate timpurile jucariile pentru copii au fost o reflectie fidela a realitatii fiecarei epoci si fiecarei civilizatii.

JucariiFoto: eMAG

Dovezile arheologice situeaza primele jucarii de copii in Mesopotamia. Acum mai bine de cinci milenii copiii babilonienilor utilizau oasele de animale pentru a se juca. Mai exact oasele de oaie si de alte rumegatoare.

De asemenea, exista dovezi ale existentei jucariilor pentru copii in Egiptul antic. Micii egipteni din familii bogate se jucau cu case miniaturale, arme si papusi, in timp ce cei mai putin avuti se multumeau sa alerge mingi de carpe. Copiii aristocratilor se ocupau si cu pictarea papusilor dupa imaginea Cleopatrei.

De altfel, papusile au fost printre cele mai intalnite si constante jucarii copii din toate epocile. In epoca grecoromana erau papusi fabricate din pamant, din fildes, os sau lemn, avand totodata si accesorii: leagane, casute si hainute.

Copiii romanilor se jucau cu oase, mingi si titirezuri. Si, evident, cu nelipsitele papusi. Papusile au supravietuit si caderii imperiului si au evoluat. In Evul Mediu, chiar, au aparut materiale noi din care erau fabricate aceste populare jucarii pentru copii, cum ar fi sticla.

Perfectionarea fabricarii papusilor a atins un asemenea nivel incat, in perioada Renasterii, papusile au devenit articole de lux in multe case. Imbracate in vesminte fastuoase, au devenit cadouri perfecte si pentru adulti, nu doar pentru copii.

In secolul XVI, au inceput sa apara papusi cu articulatii la maini si picioare, iar metalul a inceput sa fie folosit si el in procesul de fabricatie al acestor jucarii pentru copii. In acea epoca au inceput sa apara si faimosii soldatei de plumb, fabricati in special in Germania, dar si caii de lemn. Copiii saraci se jucau, insa, in continuare cu papusi din carpe si carton sau cu caluti de lemn ciopliti stangaci.

In secolul XVIII, Europa a suferit o autentica transformare. A inceput revolutia industriala, iar cu aceasta s-a transformat si lumea jucariilor pentru copii. Pana atunci, majoritatea copiilor se jucau cu jucarii artizanale si, de multe ori, chiar ei si le fabricau. Revolutia industriala a adus insa fabricarea de jucarii in serie, aparand totodata si materiale noi in procesul de fabricatie, precum cositorul.

In aceasta perioada au aparut si primele jucarii educationale.

Totusi, abia in secolul XX, s-a petrecut adevarata revolutie a jucariilor copii. Preocuparea pentru igiena si materiale aseptice a dus la aparitia papusilor din plastic. In 1948 a fost realizata prima papusa din plastic, iar incepand de atunci papusile au devenit jucarii pentru toti copiii, intrucat producerea lor in serie a facut ca pretul lor sa nu mai fie unul prohibitiv.

Folosirea electricitatii in fabricarea jucariilor pentru copii a fost un nou punct de cotitura. La inceputul secolului XX a aparut primul trenulet electric. Apoi, nasterea automobilului a dus si la o revolutie in domeniul jucariilor. Cei mici voiau si ei copii mai mici ale autoturismelor celor mari.

Mai tarziu, au aparut jocurile video si jocurile pe calculator,iar evolutia acestor jucarii pentru copiio vedem peste tot in jurul nostru in ziua de azi.