Ministerul Afacerilor Externe a precizat ca in prezent romanca de 29 de ani care, potrivit anchetatorilor, a fost sechestrata, batuta si violata, se afla internata, sub supraveghere, intr-o unitate sanitara si beneficiaza de asistenta medicala si consiliere psihologica, iar minorii se afla intr-un centru de asistenta sociala.

Potrivit MAE, Consulul oficiului Bari care s-a deplasat, in regim de urgenta, in localitatea Lamezia-Terme, a avut intalniri cu cetateanul roman si cu reprezentanti ai politiei locale

Cu ocazia vizitei diplomatului cu atributii consulare, a fost acordata asistenta consulara in regim de urgenta, prin preluarea datelor necesare in vederea eliberarii unui pasaport temporar pentru cetateanul roman in cauza si initierea formalitatilor necesare pentru eliberarea certificatelor de nastere romanesti pentru copiii minori ai cetatenei romane.

Totodata, reprezentantul oficiului consular a facilitat contactul telefonic intre cetateanul roman si membrii familiei din Romania.

Ministerul afacerilor externe multumeste autoritatilor italiene pentru buna cooperare si sprijinul oferit in acest caz. Ancheta autoritatilor italiene este in curs de desfasurare, cetateanul roman urmand sa ramana pe teritoriul Italiei pana la finalizarea anchetei.

Operationalizarea recenta, de catre statul roman, a unui nou oficiu consular la Bari a facut posibila interventia rapida la nivel consular, imediat dupa ce autoritatile romane s-au autosesizat cu privire la acest caz.

Consulatul General al Romaniei la Bari monitorizeaza cu prioritate evolutia situatiei, mentine in permanenta legatura cu cetatenii romani si cu autoritatile locale si acorda asistenta si protectia consulara necesare.