Ministerul Sanatatii, Florian Bodog, a semnat, pentru prima data, un acord cu Eurotransplant fara limita de timp in ceea ce priveste transplantul pulmonar, a declarat joi ministrul Florian Bodog, scrie Agerpres. De asemenea, Florian Bodog a anuntat ca ministrul Sanatatii din Ungaria a confirmat ca poate primi si pacienti romani, in limita capacitatii.

Florian BodogFoto: Agerpres

"Pentru transplantul pulmonar, in momentul de fata, avem un acord nelimitat, fara limita de timp, cu Eurotransplant. Este pentru prima data cand ministerul a reusit sa semneze un astfel de acord fara termen limita", a spus Bodog la conferinta anuala "Transplantul. Pacientul pre si post transplant si viata cotidiana a acestuia", organizata de Asociatia Transplantatilor din Romania.

Ministrul a afirmat ca echipa de la Spitalul "Sfanta Maria" este aproape de a realiza primul transplant pulmonar din Romania.

"Din ceea ce m-a informat domnul profesor Deac de la Agentia Nationala de Transplant, echipa de acolo este aproape de a realiza primul transplant in Romania", a declarat Florian Bodog.

El a informat, totodata, ca ar putea fi semnat un acord privind transplantul pulmonar cu Ungaria, existand deschidere din partea autoritatilor din aceasta tara.

"In ceea ce priveste transplantul pulmonar, stiti ca avem un acord incheiat cu Viena, dar am semnale din tara ca este insuficient. Am avut pana acum doua intalniri cu doi ministri - ministrul Sanatatii din Italia si ministrul Sanatatii din Ungaria. Cel mai aproape de a semna un acord suntem cu Ungaria. Zilele trecute am adresat o a doua scrisoare ministrului Sanatatii din Ungaria in care i-am propus o anumita strategie de colaborare si am discutat si cu seful Programului de transplant din Ungaria, care a fost foarte deschis si care a spus: 'Da, in limita capacitatii, vor primi si pacienti romani'", a precizat ministrul Sanatatii.

Potrivit acestuia, marea provocare a acestui an este Legea transplantului.

"Este o lege mai mult sau mai putin buna, dar este o lege perfectibila. (...) Am incercat sa prindem in aceasta lege si directivele europene in vigoare in asa fel incat legea sa nu mai sufere transformari imediat dupa ce o aprobam. Mi-am dorit sa avem o lege moderna. Cat am reusit sau cat nu am reusit vom vedea la momentul in care ea va incepe sa produca efecte", a sustinut Bodog.

El a mai spus ca nu s-a pus niciun moment in discutie desfiintarea Institutului National de Transplant Renal din Cluj.

"O alta problema cu care ma confrunt la momentul de fata pe zona de transplant - Institutul National de Transplant din Cluj. Asa cum stiti, Institutul National din Cluj este singurul din tara care face transplant renal la copii si au aparut tot felul de informatii in mass-media ca ministrul vrea sa desfiinteze. Nu este adevarat. (...) Le-am cerut sa gaseasca solutii. (...) Am cerut sa se ia masuri astfel incat activitatea sa decurga fara absolut niciun impediment. Intr-adevar s-a pus si problema trecerii institutului in structura Spitalului Judetean. Ca institut. Nu am spus sa se desfiinteze. (...) Pana la 1 februarie, dansii au posibilitatea sa gaseasca o solutie si eu voi fi de acord cu solutia propusa de dansii. (...) Nu s-a pus niciun moment in discutie desfiintarea acestuia. Informatiile aparute in spatiul public urmare a vizitei mele acolo sunt total neadevarate. Nu am iterat pentru niciun moment ideea ca institutul trebuie inchis", a explicat ministrul Sanatatii.