Asociatiile ActiveWatch si APADOR-CH solicita intr-o scrisoare adrestata Consiliului Superior al Magistraturii sa reia procesul de consultare cu presa si organizatiile neguvernamentale pe tema modificarii Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass media. Cele doua ONG-ul il acuza pe Victor Alistar, membru CSM care s-a ocupat de procesul consultarii, ca l-a organizat netransparent si cu lipsa de profesionalism. CSM intentioneaza sa modifice Ghidul, in sensul limitarii drastice a accesului presei la datele din dosare aflate in curs de cercetare si interzicerii filmarii persoanelor audiate intr-o cauza indiferent de calitatea lor.

Victor AlistarFoto: Agerpres

Daca ziaristii afla totusi de o audiere sau o perchezitie, CSM propune urmatoarele: “se vor institui de îndată măsuri de protecţie fizică, inclusiv prin panouri mobile, a perimetrului astfel încât să fie împiedicate oportunităţile de imagine din partea altor entităţi”. Propunerile de modificare a Ghidului au fost transmise la sfarsitul lunii octombrie printr-o circulara instantelor si parchetelor din tara pentru a formula observatii.

De consultarile cu ONG-urile si cu mass media urma sa se ocupe, potrivit deciziei adoptate in data de 24 octombrie de Comisia 2 din cadrul CSM, Victor Alistar, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Ziare.com a publicat marti, 21 noiembrie, sub semnatura Ioanei Ene Dogioiu, un text intitulat “Alistar si telepatia. Un membru CSM isi bate joc de Justitie, presa si ONG-uri”. In text se arata, intre altele:

  • “Din lista destinatarilor e-mailului care contine invitatia lipsesc ONG-urile specializate pe justitie si transparenta institutionala, precum Institutul pentru Politici Publice, Freedom House, Apador-CH sau CRPE. In schimb, dl Alistar invita sa faca propuneri privind Ghidul de comunicare intre sistemul judiciar si presa unor ONG-uri precum Asociatia Romilor Ursari, Asociatia Profesionala a Transportatorilor, ATI (anestezie-terapie-intensiva) Timisoara, Salvati copiii, Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor sau Asociatia Romana de terapii in ADHD - autism. Am tot respectul pentru ONG-urile mai sus mentionate. Unele dintre ele, precum Salvati Copiii, fac o munca absolut exceptionala cu rezultate foarte valoroase, dar zona lor de competenta nu are nimic in comun cu tema consultarii initiata de CSM”.

Asociatiile ActiveWatch si APADOR-CH solicita CSM “o analiză internă privind modul în care domnul Victor Alistar a decis, cu lipsă de profesionalism, să organizeze o astfel de consultare care, prin superficialitatea desfășurării aduce, pe de o parte, grave prejudicii de imagine Consiliului Superior al Magistraturii și, pe de altă parte, duce la o deturnare clară de la scopul activității de consultare publică – acela de îmbunătățire a Ghidului.”

Cele doua organizatii neguvernamentale mai arata ca procesul de consultare pe tema modificarii Ghidului ar trebui sa aiba loc prin interesarea și implicarea organizațiilor din domeniul drepturilor omului și a bunei guvernări, organizațiilor de media, instituțiilor de presă, la nivel național, precum și altor categorii relevante. Mai mult, datele legate de acest proces ar fi trebuit publicate și evidențiate pe pagina de internet a CSM.