Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a declarat, joi, ca sunt doua edituri care in cateva judete nu au transmis la timp manualele, dar ca acestea inca nu au fost amendate, urmand ca amenzile sa fie aplicate in momentul in care vor ajunge manualele. Cu toate ca manualele au intarziat mai bine de doua luni, Liviu Pop a spus ca situatia este mai buna, relateaza Agerpres.

Liviu PopFoto: Agerpres

"Nu am aplicat inca sanctiunile pentru ca sunt doua edituri care in cateva judete nu au transmis la timp manualele. Sanctiunile de 0,5% din valoarea contractului pentru fiecare zi de intarziere se vor aplica in momentul in care vor ajunge manualele si vom vedea perioada de timp de la data pe care prin contract si-au asumat-o editurile, adica 17 noiembrie, pana in momentul in care ajung aceste manuale in unitatile scolare. Din informatiile mele, saptamana aceasta vor ajunge toate manualele si din partea celor doua edituri care au avut un numar mai mic la anumite discipline, insa in momentul in care vom finaliza vom comunica public, asa cum am comunicat public si valoarea contractelor si tot ceea ce am platit pentru aceste manuale de clasa a V-a", a precizat Liviu Pop.

Potrivit acestuia, fata de anii trecuti, situatia manualelor este mai buna, avand in vedere ca licitatia a fost inceputa in luna martie.

"Situatia este mult mai buna fata de anul trecut, fata de acum doi ani sau fata de acum cinci ani, in sensul in care manualele au ajuns intr-un timp relativ scurt avand in vedere licitatia care a fost inceputa in luna martie a acestui an", a precizat ministrul Educatiei.

Intrebat daca nu este o risipa faptul ca o parte dintre manuale nu au ajuns la elevi de la inceputul anului scolar, ministrul a sustinut ca acestea vor putea fi folosite si in anii urmatori, din prima zi de scoala.

"Nu e nicio risipa cand vorbim de investitie in educatie. Aceste manuale vor fi si anul viitor pentru copiii din clasa a V-a, la timp. Evident ca durata de folosire a unui manual este de patru sau cinci ani de zile, in functie de perioada in care au fost semnate contractele, fapt pentru care eu regret ca nu am avut manualele la inceputul anului scolar pentru toti copiii, si toate manualele. (...) Vestea buna e ca de anul viitor toti copiii vor avea toate manualele la inceputul anului scolar pe bancile scolii, iar in acelasi timp toti parintii, elevii si profesorii vor decide ce manuale au nevoie", a mai spus ministrul Liviu Pop, care a participat joi la lansarea studiului "O privire asupra participarii la educatie folosind analiza pe cohorta", eveniment organizat de Ministerul Educatiei Nationale si UNICEF Romania.