O decizie a Curtii Constitutionale in cazul sesizarii lui Calin Popescu-Tariceanu referitoare la ancheta DNA legata de modul in care au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina este asteptata joi. Presedintele Senatului a cerut CCR sa constate un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Guvern, iar la sedinta CCR din 16 noiembrie ministrul Justitiei, Tudorel Toader, le-a prezentat judecatorilor constitutionali argumentele Guvernului in favoarea acestei sesizari, sustinand ca este admisibila. El a spus ca DNA nu are competente de a ancheta legalitatea sau oportunitatea emiterii unei Hotarari de Guvern, potrivit news.ro.

Dupa dezbaterile din 16 noiembrie, CCR a decis amanarea cauzei pentru astazi, pentru "aprofundare".

"Nu se va repune pe rol, s-au amanat deliberarile. N-am cerut niciun fel de explicatii, nici informatii suplimentare, pur si simplu pentru o analiza mai aprofundata a datelor care sunt deja in dosar, inclusiv cu privire la punctele de vedere sustinute astazi in sedinta", a declarat atunci presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Intrebat daca practica judiciara existenta deja in materie poate constitui un factor important in decizia Curtii, Dorneanu a replicat: "Noi ne luam dupa Constitutie, dupa practica noastra, nu eliminam niciodata hotararile pe care le dau instantele judecatoresti, daca ele sunt necesare cauzei si ne pot influenta".

In sedinta din 16 noiembrie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, le-a prezentat judecatorilor CCR argumentele Guvernului in favoarea acestei sesizari, sustinand ca aceasta este admisibila. Intrebat de jurnalisti de ce a venit la CCR sa sustina sesizarea lui Tariceanu, Tudorel Toader a spus ca asa l-a rugat premierul.