Generalul SRI Dumitru Dumbrava a spus, miercuri, la audierile din Comisia parlamentara de control al SRI ca o cunoaste pe procurorul DNA Alexandra Lancranjan si ca a colaborat cu ea, negand insa ca ar fi ajutat-o in cariera, a declarat presedintele comisiei, senatorul Claudiu Manda. El a precizat ca Dumbrava a fost intrebat la audieri si despre campul tactic, despre legaturile cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, sau cu fosta sefa a DIICOT Alina Bica, potrivit news.ro.

Presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, miercuri, dupa audierea in comisie a generalului Dumitru Dumbrava, devenit cunoscut dupa declaratiile ca instantele constituie "camp tactic" pentru SRI, ca la audieri a fost abordat si subiectul "camp tactic", fostul sef al Directiei juridice a SRI spunand ca atunci cand a vorbit despre campul tactic nu s-a referit la influentarea justitiei, ci mai degraba la faptul ca inculpatii ar putea sa influenteze actul de justitie si ca "in acest sens era un atribut si o implicare a SRI".

"A fost abordat subiectul campul tactic. Domnul general Dumbrava nu neaga articolul din presa, spune doar ca, in opinia sa, atunci cand vorbea despre campul tacic, nu vorbea despre influentarea justitiei, ci mai degraba de faptul ca (...) inculpatii ar putea sa influenteze actul de justitie si ca in acest sens era un atribut si o implicare a SRI. A dat exemple de experti si judecatori care ar fi decis diferit de ce era in dosarul probatoriu sau experti care faceau expertize si stabileau prejudiciu zero", a spus Manda, dupa audierea generalului SRI Dumitru Dumbrava, fost sef al Directiei juridice si actual secretar general al SRI.

Intrebat despre faptul ca ar fi fost vazut la Curtea de Apel Bucuresti, la ICCJ, la Tribunalul Militar sau la Parchetul Militar, generalul SRI a confirmat, sustinand insa ca niciodata nu a incercat sa influenteze vreo decizie a judecatorului sau a procurorului in vreun dosar.

Intrebat ce facea acolo, generalul Dumbrava a spus ca fie emitea un punct de vedere juridic, atunci cand era solicitat, fie mergea sa ii vada pe juristii pe care ii avea in subordine si care sustineau in instanta elemente care sunt de competenta SRI, a relatat Claudiu Manda.

"A spus ca doar cand i s-a solicitat punctul de vedere juridic a exprimat o opinie, dar ca procurorul este cel care decide, nu judecatorul. A spus ca a interactionat cu procurori, judecatori din zona de drepturi si libertati, mai ales acolo unde SRI avea aceasta atributie de eliberare a mandatelor pe siguranta nationala", a afirmat Manda.

De asemenea, Dumbrava a confirmat in Comisia SRI ca o cunoaste pe procurorul DNA Alexandra Lancranjan si ca a colaborat cu aceasta, spunand insa ca nu a ajutat-o in cariera, a declarat presedintele comisiei SRI.

"A spus ca se cunosc, ca au colaborat, ca Lancrajan a colaborat bine cu SRI, ca au fost si momente in care au avut si dispute. Au fost momente in care Lancrajan viza o serie de persoane din SRI si a incercat sa explice si au fost tensiuni la momentul respectiv, spunand ca este in competenta Parchetului Militar sa urmareasca daca s-au savarsit infractiuni￯, a relatat Claudiu Manda, precizand ca Dumbrava a negat ca ar fi ajutat-o pe Lancranjan in cariera.

Alexandra Lancranjan, care este procuror din 2010, lucrand la Parchetul Judecatoriei sector 2, la Parchetul Tribunalului Bucuresti, iar acum la DNA, se ocupa de dosarul Tel Drum, in care este urmarit penal si Liviu Dragnea.

De asemenea, Dumbrava a vorbit in Comisia SRI si despre relatia cu fosta sefa a DIICOT Alina Bica, spunand ca discutau destul de des.

"A explicat ca discutau destul de des, si in perioada in care doamna Bica era procuror anume desemnat pentru eliberarea mandatelor de securitate nationala, si cand era procuroro DIICOT, discutau pe spete. Doar in conditiile in care i-ar fi fost solicitata, emitea o opinie juridica sau, si daca emiteaopinie juridica, procurorul era cel care decidea", a relatat Manda, precizand ca Dumbrava a sustinut ca niciodata nu i-a cerut lui Bica vreo retinere in vreun dosar.

Generalul SRI a fost intrebat la audierile din comisie si daca se intalnea cu Laura Codruta Kovesi, asa cum a sustinut fostul Sef al Serviciului de Protectie si Paza Dumitru Iliescu, potrivit caruia Kovesi si Dumbrava stabileau cine se ocupa de anumite dosare si care era traseul acestora.

"Opinia domnului Dumbrava a fost ca s-a intalnit de destul de multe ori cu doamna Kovesi, mai ales in perioada in care era procuror general, nu procuror sef DNA, ca discutau mai degraba despre mandatele de securitate nationala si ca nu a avut niciodata vreo discutie despre dosare in sensul spus de domnul general Iliescu, cum ca ar fi stabilit cine sa fie din cadrul SRI care sa lucreze in acel dosar, cine din cadrul DNA si eventual cine sa fie dintre judeatorii la care sa ajunga dosarul", a mai relatat presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, dupa audierea in comisie a generalului Dumitru Dumbrava.

In ceea ce priveste informatiile aparute in spatiul public potrivit carora ofiteri SRI le-ar fi aratat judecatorilor in instanta documente clasificate despre anumiti inculpati, Dumbrava ar fi negat.