Executivul a aprobat miercuri un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in domenii care nu fac obiectul legii organice, pe perioada viitoarei vacante parlamentare. Proiectul de lege propune abilitarea Guvernului sa emita ordonante in perioada cuprinsa intre incheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2017 si pana la reluarea lucrarilor Parlamentului in prima sesiune ordinara a anului 2018. Vezi in text ce acte normative va putea adopta in perioada vacantei parlamentare.

Proiectul stabileste abilitarea Guvernului de a emite ordonante simple, in perioada mentionata, pentru domenii precum cel al finantelor publice si economiei, dezvoltarea regionala, administratie publica si fonduri europene, mediu, sanatate, agricultura, munca, servicii sociale, cultura, comunicatii si transporturi, dar si prorogarea sau modificarea unor termene prevazute in acte normative cu putere de lege.

In domeniul finantelor publice si al economiei sunt vizate modificarea si completarea unor acte normative cu impact in domeniul achizitiilor publice, modificari si completari ale legislatiei privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si compensarea unor creante reciproce intre statul roman si persoanele beneficiare ale legilor in domeniul restituirii proprietatii.

In ceea ce priveste domeniul dezvoltarii regionale, Executivul isi propune reglementarea unor masuri in domeniul fondurilor euroepene nerambursabile, programelor nationale de dezvoltare locala, dar si modificarea si completarea actului normativ privind infintarea Administratiei Nationale "Apele Romane", precum si organizarea si publicarea monitoarelor oficiale ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoariale in format electronic.

In domeniul transporturilor, Guvernul isi propune modificarea si completarea ordonantei privind aplicarea tarifului de utilizare si a traficului de trecere pe reteaua de dumuri nationale din Romania.

In materie de agricultura si dezvoltare rurala, Executivul va primi abilitarea de a aduce modificari si completari ordonantei privind produsele agroalimentare ecologice.

In privinta mediului, Guvernul isi propune modificarea si completarea ordonantei de urgenta privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finantelor Publice, de a scoate la licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene.

In domeniul culturii si identitatii nationale, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in urmatoarea vacanta parlamentara mentioneaza modificarea si completarea legislatiei privind imbunatatirea sistemului de finantare a programelor si proiectelor culturale, protejarea patrimoniului cultural national mobil si a monumentelor istorice si protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national.

In privinta comunicatiilor si societatii informationale, Guvernul isi propune adoptarea unor masuri privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a retelelor si sistemelor informatice.

De asemenea, Executivul va fi abilitat sa reglementeze unele masuri in domeniul sanatatii si sa modifice si sa completeze acte normative in domeniul serviciilor sociale.

Ordonantele emise de Guvern in perioada vacantei parlamentare vor fi inaintate spre aprobare Parlamentului pana la reluarea lucrarilor Parlamentului in prima sesiune ordinara a anului 2018.

Proiectul de lege va fi trimis catre Parlament cu solicitarea de a fi dezbatut si adoptat in procedura de urgenta.