Peste 60 de ONG-uri, protest in legatura cu modificarile Ordonantei 26/2000: Exista o disproportie enorma intre sanctiune si fapta in cazul dizolvarii asociatiei in cazul nepublicarii declaratiei de venituri de doua ori pe an. Introduce o situatie de discriminare intre persoanele juridice

de N.O.     HotNews.ro
Miercuri, 22 noiembrie 2017, 14:46 Actualitate | Esenţial


Peste 60 de organizatii neguvernamentale din toata Romania adreseaza o scrisoare deschisa presedintelui PSD, Liviu Dragnea, in care ii cer o pozitie clara fata de Ordonanta 26/2000, adoptata tacit in Senatul Romaniei pe 21 noiembrie ca urmare a lipsei cvorumului. Acestea atrag atentia ca propunerea legislativa poate sa blocheze critica adresata de o organizatie unei initiative legislative, limitand libertatea de exprimare, ca autoritatile detin deja toate instrumentele necesare pentru a se asigura ca resursele publice sunt administrate in mod responsabil, iar introducerea unei sanctiuni de dizolvare in cazul nedepunerii declaratiei de venituri si cheltuieli reprezinta o disproportie enorma intre fapta si sanctiune. De asemenea, organizatiile subliniaza ca modificarile introduc situatii de discriminare intre persoanele juridice platitoare de taxe si impozite ale acestei tari.


Redam scrisoarea organizatiilor neguvernamentale:

Catre Presedintele PSD, domnul Liviu Dragnea
Catre Biroul Permanent National PSD

Domnule presedinte Liviu Dragnea, domnilor lideri ai PSD, 
Senatul Romaniei a adoptat in 21 noiembrie 2017, in procedura de urgenta,  o propunere legislativa referitoare la modificari ale  Ordonantei 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. In numele transparentei, textul propunerii stabileste ca orice ONG trebuie sa publice de doua ori pe an, in Monitorul Oficial o declaratie de venituri si cheltuieli care sa includa distinct, pentru fiecare venit in parte, persoana sau activitatea care a generat venitul respectiv, precum si valoarea acestuia. Sanctiunea nepublicarii acestei declaratii este dizolvarea de drept a asociatiei sau fundatiei.
Va atragem atentia ca, in numele unui principiu drept, al transparentei, in care credem, asistam in fapt la o constructie stramba, periculoasa pentru functionarea sectorului neguvernamental prin:
Mutarea responsabilitatii de a gestiona fondurile publice in mod transparent de la autoritatile si institutiile publice catre entitati private: autoritatile detin deja, in acest moment si potrivit cadrului legislativ actual, toate instrumentele necesare pentru a se asigura ca resursele publice sunt administrate in mod responsabil. Oare informatiile despre accesul la resurse publice nu exista deja in registrele autoritatilor si institutiilor publice? Care este obstacolul pentru care aceste informatii nu sunt utilizate? 
Colectarea de informatii cu caracter personal despre persoanele fizice donatoare: dincolo de incertitudinea modului in care ar putea fi folosite aceste date, este o masura excesiva prin costurile si birocratia asociate si, cel mai grav, o masura de descurajare a comportamentului filantropic  al cetatenilor. Oare cum ar putea o organizatie care organizeaza campanii de strangere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer si parintii lor, care reuseste cu greu sa furnizeze niste servicii care lipsesc cu desavarsire din oferta institutiilor publice, sa publice numele a mii sau zeci de mii de donatori individuali?
Introducerea unei situatii de discriminare intre persoanele juridice platitoare de taxe si impozite ale acestei tari: asociatiile si fundatiile, la fel ca oricare alta persoana juridica, se supun si in prezent legilor contabilitatii, depun declaratii si situatii financiare, se supun acelorasi legi de raportare si control ca toate celelalte forme juridice din Romania.
Introducerea unei sanctiuni inexplicabile de dizolvare in cazul nedepunerii acestei declaratii: exista o disproportie enorma intre fapta si sanctiune. Cui foloseste aceasta dizolvare?    
Aceeasi propunere legislativa introduce si limitarea libertatii de exprimare a orgazizatiilor de utilitate publica. Sub motivul just de a interzice acestor organizatii angajarea in activitati politice, formularea ambigua a textului creaza posibilitatea decaderii din calitatea de "utilitate publica" daca organizatia desfasoara "campanii de...opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie publica in care acesta poate fi numit sau ales". O astfel de prevedere poate sa blocheze, de exemplu, critica adresata de o organizatie unei initiative legislative precum este cea pe care o discutam aici, acum. Oare ar mai avea curajul o astfel de organizatie sa semneze aceasta scrisoare?   
Guvernul Romaniei a dat aviz negativ acestei propuneri de act normativ. Plecarea senatorilor PSD si ALDE din sedinta de plen a Senatului atunci cand trebuia dezbatuta aceasta propunere legislativa este oare un semn ca cele doua partide nu o sustin? 
Va solicitam pe aceasta cale, domnule Dragnea, ca, in loc de aprobari tacite cu efecte periculoase asupra functionarii societatii civile, sa va asumati o pozitie clara fata de aceasta propunere legislativa si sa o comunicati public. 
Credem ca oprirea imediata a modificarilor OG 26/2000, precum si asumarea unei pozitii clare si favorabile cu privire la rolul societatii civile independente din Romania, inclusiv la adresa organizatiilor critice sunt utile pentru delimitarea Romaniei actuale de Romania dinainte de 1989.  ONG-urile semnatare

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS)
Federatia Fundatiilor Comunitare
Organizatia Salvati Copiii Romania
RISE Romania -  Reteaua romana a intreprinderilor sociale de insertie
Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND)
Dizabnet ￯ Federatia prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilitati
Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului (FONPC)
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)
Fundatia pentru SMURD
Centrul pentru Resurse Juridice
Fundatia Comunitara Oradea
Fundatia Estuar
TERRA Mileniul III
Asociatia pentru Relatii Comunitare
Centrul pentru Inovare Publica
Centrul pentru Jurnalism Independent
ActiveWatch
Fundatia Dezvoltarea Popoarelor
Organizatia Umanitara Concordia
CARITAS Campulung
Fundatia Comunitara Brasov
Fundatia Comunitara Sibiu
Fundatia Comunitara Bucuresti
Fundatia Comunitara Oradea
Asociatia Greenitiative
Centrul pentru Legislatie Nonprofit
APADOR - CH
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis 
Fundatia Comunitara Prahova
Centru de Resurse pentru Participare Publica
Fundatia Agentia Impreuna
Fundatia Comunitara Alba
Asociatia Pro Democratia
Fundatia PACT
Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi
Let's Do It, Romania!
MagiCAMP
Institutul pentru Politici Publice
Fundatia pentru Parteneriat
Fundatia Comunitara Galati
HOSPICE Casa Sperantei
Fundatia Comunitara Iasi
Fundatia Regen
Fundatia Comunitara Fagaras
Opportunity Associates Romania
Greenpeace CEE Romania
Asociatia Help Autism
Fundatia United Way
Asociatia Funky Citizens
Asociatia MaiMultVerde
Fundatia Alaturi de Voi
Militia Spirituala
Techsoup 
Young Initiative
Fundatia Comunitara Cluj
Fundatia Comunitara Timisoara
Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual
Roma Education Fund Romania
Fundatia Comunitara Odorheiul Secuiesc
Expert Forum
Fundatiei Interat TRIADE
Societatea Academica din Romania (SAR)
Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.1180 vizualizari

 • -11 (15 voturi)    
  Nu cereti bani de la buget. E simplu ! (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 14:52)

  newlook [utilizator]

  Nu cereti bani de la buget. E simplu !

  D'aia sunteti ONG. Eu m-am intrebat intotdeauna da ce trebuie ca populatia sa stranga bani ca sa le dea unora salarii ... pentru activitatea de a injura aceiasi populatie 24/7.
 • -10 (10 voturi)    
  Nește trântori (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 16:26)

  Un cititor [utilizator]

  carele taie frunze la câini, se erijează în reprezentanți ai societății civile. Nu ștu cine sunteți, iar dacă aveți pretenția să reprezentați pe alcineva în afară de voi înîșivă, vă invit să va faceți partid. Veți vedea atunci pe cine reprezentați.
 • +4 (4 voturi)    
  Romania o ia pe calea (Joi, 23 noiembrie 2017, 12:32)

  visury [utilizator]

  urmata de Orban in Ungaria. Face jocurile Rusiei si se departeaza de valorile euro-atlantice. Aceasta coalitie tradatoare trebuie oprita sa distruga Romania.
 • +1 (1 vot)    
  Asa a inceput si teroarea comunista (Joi, 23 noiembrie 2017, 13:04)

  sprite [utilizator]

  cu desfintarea sindicatelor, a partidelor, a democratiei. Sobolanii rosii calca in picioare statul de drept pentru a-l scapa de puscarie pe Pablito.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by