"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate intarzie nepermis de mult includerea pe lista tratamentelor compensate a unui nou medicament destinat bolnavilor de cancer", scrie duminica deputatul USR Tudor Pop, membru in Comisia pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, pe pagina sa de Facebook. El precizeaza ca este vorba despre Pembrolizumab, un medicament care face trecerea de la chimioterapie la imunoterapie, de la un tratament care ataca toate celulele la un tratament tintit, care ataca doar celulele canceroase.

MedicamenteFoto: Hotnews

Tudor Pop anunta ca va depune luni, oficial, o interpelare la CNAS pe aceasta tema si lanseaza si un apel public catre presedintele interimar al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Razvan Teohari Vulcanescu, caruia ii adreseaza urmatoarele intrebari:

1) Care este situatia actuala a negocierii contractului cost-volum la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru medicamentul Pembrolizumab?

2) Va rog sa imi exemplificati cum va fi impactata aceasta negociere de ultima rectificare bugetara din luna septembrie, prin care CNAS este autorizata sa incheie acum si angajamente legale suplimentare pentru "servicii medicale", alaturi de cele pentru contractele cost-volum si cost-volum-rezultat?

3) Data la care bolnavii de cancer vor avea acces la acest medicament.

In luna iunie, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale a aprobat pentru includerea in compensare a medicamentul Pembrolizumab (Keytruda), ca monoterapie de linia I si a II-a la pacientii cu diagnosticul de carcinom pulmonar fara celule mici, aminteste Tudor Pop. In aceeasi perioada, Comisia de Oncologie din Ministerul Sanatatii a dat aviz pozitiv printr-un raport de stabilire a numarului de pacienti eligibili.

"Au trecut 5 luni, a trecut si rectificarea bugetara din septembrie. Intre timp, CNAS tace agresiv", concluzioneaza deputatul USR.