42 de organizatii nationale si internationale de pacienti si cu activitate in sanatatea publica au cerut saptamana aceasta Guvernului, intr-o scrisoare deschisa, adoptarea masurilor necesare pentru a preintampina o criza a medicamentelor esentiale bolnavilor cu tuberculoza. Organizatiile semnatare atrag atentia Ministerului Sanatatii ca, dintre cele 28 de medicamente esentiale pentru pacientii cu TBC, 15 medicamente sunt raportate a avea discontinuitati sau dificultati de aprovizionare, ele nefiind procurate din fondurile Programului National de Tuberculoza.

Medicamente pentru TBCFoto: Observatorul roman de sanatate

"Situatia pacientilor cu tuberculoza se agraveaza si contribuie la cresterea numarului de pacienti infectati cu tuberculoza rezistenta la tratament (fenomen constatat chiar in Strategia Nationala de Control al Tuberculozei in Romania)", arata semnatarii scrisorii. Peste 1.300 de pacienti si cetateni romani au trimis in ultimele saptamani emailuri catre autoritatile romane in incercarea de a-i face constienti de problema.

Printre semnatarii scrisorii se numara Parteneriatul Stop TB Romania, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), Salvati Copiii si organizatii internationale ca TB Europe Coalition, European Public Health Alliance sau TB Alert UK.

In prezent, majoritatea medicamentelor esentiale pentru bolnavii cu tuberculoza sunt asigurate in Romania prin donatii provenite de la cateva organizatii internationale, care suplinesc inclusiv din punct de vedere logistic procurarea acestor tratamente. Reprezentanti ai acestor organizatii internationale se numara de altfel printre semnatarii scrisorii deschise. Alocarea de fonduri internationale cu scopul achizitiei de medicamente pentru TBC va inceta in 2018 sau va fi diminuata considerabil. Este nevoie urgenta ca pana in martie 2018, Guvernul Romaniei sa ia masurile legislative si logistice necesare pentru a putea asigura integral accesul pacientilor la aceste medicamente esentiale.

Un studiu al Observatorului Roman de Sanatate analizeaza in detaliu situatia medicamentelor pentru TBC in Romania si arata ca din cele 28 medicamente considerate esentiale de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in Romania 6 nu sunt incluse pe lista medicamentelor rambursate pentru bolnavii cu TBC, 11 nu au atribuit un pret de decontare si 15 nu au fost achizitionate de Ministerul Sanatatii din fondurile destinate special pacientilor cu TBC. Printre aceste medicamente esentiale se numara Clofazimina, Linezolidul, Kanamicina sau Levofloxacina.

Scrisoarea deschisa adresata Guvernului:

Domnului Mihai Tudose, Primul Ministru al Romaniei

Domnului Florian Bodog, Ministrul Sanatatii

Stimati domni,

Guvernul Romaniei si-a asumat prin Hotararea de Guvern nr. 121/2015 ca "Tuberculoza in Romania reprezinta o prioritate de sanatate publica". La data trimiterii acestei scrisori, autoritatile romane nu reusesc sa asigure tuturor bolnavilor de tuberculoza "tratamentul complet, continuu si corect administrat", fara sprijinul organizatiilor internationale.

Alocarea de fonduri internationale Romaniei pentru sprijin in asigurarea accesului la medicatia necesara bolnavilor cu TBC va inceta in 2018. Daca pana in acel moment Guvernul Romaniei nu va asigura integral accesul la tratament tuturor pacientilor cu tuberculoza, atunci un numar semnificativ de bolnavi vor ramane fara medicamente vitale lor. Prin urmare, va solicitam sa actionati urgent pentru rezolvarea acestei situatii de criza prin luarea masurilor legislative si logistice necesare.

Un studiu recent al Observatorului Roman de Sanatate arata ca din cele 28 de medicamente mentionate ca fiind esentiale in tratamentul pentru tuberculoza sensibila si rezistenta la tratament, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un numar de 15 medicamente esentiale sunt raportate a avea discontinuitati / dificultati in aprovizionare in Romania.

Situatia pacientilor cu tuberculoza se agraveaza si contribuie la cresterea numarului de pacienti infectati cu tuberculoza rezistenta la tratament (fenomen constatat chiar in Strategia Nationala de Control al Tuberculozei in Romania). Cele 42 de organizatii semnatare ale acestei scrisori trag un semnal public de alarma in speranta ca Guvernul Romaniei va depune toate eforturile pentru a garanta accesul pacientilor cu tuberculoza la tratament de calitate, complet, continuu si corect administrat.

Cu deosebita consideratie,

Parteneriatul Stop TB Romania

Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA)

Observatorul Roman de Sanatate (ORS)

Sandra Irbe, Senior Fund Portfolio Manager, Eastern Europe and Central Asia Team, The

Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria

TB Europe Coalition (European Region)

Global Coalition of TB Activists (GCTA)

European Public Health Alliance (EPHA)

European Network for Smoking and Tobacco Prevention

TBpeople (European Region)

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC)

Salvati Copiii Romania

Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta (ASPTMR)

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)

Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate (CPSS)

Global TB Community Advisory Board (TB CAB)

King's College Institute of Cancer Policy, UK

Global Health Advocates (European Region)

TB Alert UK

Results UK

Treatment Action Group USA

TBC Consult Netherlands

TB Coalition Georgia

Asociatia Carusel

Fundatia Baylor Marea Neagra

Asociatia ACCEPT

ARAS - Asociatia Romana Anti-SIDA

Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza (ARB TB)

Centrul Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI)

Population Services International Romania

Romanian Harm Reduction Network (RHRN)

Society for Education on Contraception and Sexuality (SECS)

Alliance for Public Health Ukraine

SMIT Moldova

Fundatia Tineri pentru Tineri

Dose of Love Bulgaria

STREAM Trial Community Advisory Board Moldova

STREAM Trial Georgia Community Advisory Board

Fundatia Alaturi de Voi (ADV)

Fundatia Parada

Fundatia Sens Pozitiv

European AIDS Treatment Group (EATG)

EU HIV/AIDS, Tuberculosis and Viral Hepatitis Civil Society Forum