Romania este singurul stat din Uniunea Europeana care conditioneaza obtinerea actului de identitate de un act de proprietate, drept urmare 550.000 de cetateni romani nu poseda astfel de documente, a afirmat miercuri deputatul Daniel Vasile, vicepresedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, potrivit Agerpres.

El a participat miercuri la conferinta cu tema "Exercitarea dreptului la nediscriminare si egalitate de sanse in societatea contemporana", desfasurata la Palatul Parlamentului.

"Romania este singurul stat din Uniunea Europeana care conditioneaza obtinerea actului de identitate de un act de proprietate. Deci, daca n-ai act de proprietate nu poti obtine act de identitate, in consecinta nu existi, nu esti cetatean, nu poti sa faci dovada cetateniei. Si aici ma refer la OUG nr. 97 din 2005, care reglementeaza modul de dobandire a actului de identitate.

Ca sa intelegem fenomenul, de ce este o conditie abuziva, din punctul meu de vedere este o conditie neconstitutionala, am sa va spun urmatorul lucru: In Romania, astazi, din date oficiale, datele Evidentei persoanelor, 550.000 de cetateni romani nu poseda acte de identitate, n-au acces la drepturile fundamentale, n-au acces la drepturile sociale, n-au acces la drepturile economice si, in consecinta, la celelalte drepturi care decurg din dobandirea statutului de cetatean", a spus deputatul, presedinte al Subcomisiei pentru minoritatea roma.

Potrivit acestuia, doua treimi din locuintele romilor sunt fara acte de proprietate.

"Ca si consecinta, doua treimi din populatia romilor, potrivit legislatiei nationale, desi este legislatie abuziva, contrar Constitutiei, contrar normelor europene, (...) prezumptiv nu pot intra in posesia actului de identitate, nu-si pot exercita drepturile cetatenesti.

Mai mult, consecinta a excluziunii sociale, acest fapt conduce la urmatorul lucru: daca dai nastere unui copil, lipsa actului de identitate transfera starea de fapt asupra acelui copil. Copilul ramane fara certificat de nastere. Pentru Dumnezeu, vorbim de incluziune, vorbim de educatie.

Neavand certificat de nastere, acel copil nu poate fi inregistrat in sistemul public de sanatate. Mai grav, acel copil nu poate fi incadrat in sistemul de educatie. (...) Ne ducem copiii la scoala, insa si statul - si vorbesc aici de clasa politica si institutiile publice - trebuie sa exercite cu buna credinta drepturile cu care au fost inzestrati de catre cetateni", a atras atentia deputatul.