Vicepresedintele PNL Laurentiu Leoreanu afirma ca gradatia de merit acordata profesorilor pentru orele suplimentare a fost eliminata de catre ministrul Liviu Pop si cere ministrului Educatiei sa renunte la aceasta prevedere "aberanta si nedreapta".

Liviu PopFoto: Agerpres

"Incepand cu luna noiembrie, profesorii au avut surpriza neplacuta de a observa ca au primit mai putini bani decat in lunile precedente pentru ca ministrul Liviu Pop 'Genunche' a venit cu o noua inovatie financiara care sa mai carpeasca bugetul Romaniei. Mai exact, a fost eliminata gradatia de merit acordata profesorilor pentru orele suplimentare, aceasta avand valoarea de 25% din salariul de baza al beneficiarului", acuza liberalul.

"Cu alte cuvinte, in mod complet aberant, in acceptia ministrului Educatiei, pentru orele care fac parte din norma didactica de baza, un profesor cu gradatie de merit desfasoara o activitate exceptionala, dar daca acelasi profesor are si ore suplimentare, atunci se presupune ca acesta nu mai are aceeasi activitate. In plus, profesorilor li se vor retine bani din salariu pentru orele suplimentare din luna septembrie. Multi profesori se gandesc sa isi apere acest drept in instanta, sa dea in judecata ministerul Educatiei si nu ma indoiesc ca vor avea castig de cauza", afirma Leoreanu, cerand renuntarea la aceasta "prevdere aberanta".

"De asemenea, ma intreb, retoric, cat de grava este situatia de la bugetul de stat, daca s-a ajuns la o asemenea situatie, in care sa se faca economii inclusiv din gradatia de merit acordata profesorilor pentru orele suplimentare", spune liderul PNL, adaugand ca "desi legea salarizarii prevede ca salariul brut al profesorilor va creste cu 25% din ianuarie si acestea au fost promisiunile de campanie, cresterea efectiva a salariului net va fi de maxim 4%".