Presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, Constantin Codreanu (PMP), a anuntat vineri ca s-a decis infiintarea, la Chisinau, a Centrului pentru cetatenie romana, care va functiona in incinta biroului sau parlamentar, informeaza Agerpres.

"Deputatul PMP Constantin Codreanu a anuntat decizia infiintarii, la Chisinau, a Centrului pentru cetatenie romana. Discutiile privind Centrul pentru cetatenie romana au fost purtate cu reprezentanti ai mediului asociativ romanesc din Republica Moldova, in special cu cei ai organizatiilor constitutive ale Blocului Unitatii Nationale. Ideea unui Centru pentru cetatenie romana fusese lansata cu ocazia Atelierului legislativ cu genericul 'Legea cetateniei romane, necesitati de ajustare', organizat la Chisinau in vara anului curent si fiind conceput ca un laborator de idei orientate spre societatea romaneasca din tara si de peste hotare", se arata intr-un comunicat transmis de Codreanu.

Potrivit sursei citate, Centrul pentru cetatenie romana va functiona in incinta biroului parlamentar al lui Codreanu (str. 31 August 1989, nr. 98, Chisinau, cladirea Uniunii Scriitorilor din Moldova) si va avea program in zilele de marti, miercuri si joi ale fiecarei saptamani.

"Dorim ca prin acest Centru pentru cetatenie romana sa le acordam asistenta calificata tuturor celor care au nevoie de ea la intocmirea dosarului de redobandire a cetateniei romane. Am decis infiintarea acestui centru dupa discutii cu romani din diverse localitati ale Basarabiei si cu reprezentanti ai societatii civile. Sunt convins ca centrul nostru de la Chisinau va impulsiona substantial procesul de repunere a basarabenilor in drepturile firesti de cetateni romani, drepturi de care basarabenii au fost privati abuziv fara sa fi renuntat vreodata la ele", a declarat Codreanu.