Curtea Constitutionala a Romaniei reia joi dezbaterile in cazul sesizarii referitoare la actul normativ de modificare si completare a Legii 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, sesizare formulata de 50 de deputati apartinand grupurilor parlamentare ale USR, PMP si PNL.

Initial, sesizarea trebuia discutata miercuri, insa judecatorii au decis sa amane dezbaterile pentru joi, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Sesizarea, initiata de 29 de parlamentari USR, a mai fost semnata de 16 reprezentanti ai PMP, trei ai PNL, un deputat neafiliat si un deputat afiliat la USR.

Ei acuza, in sesizare, incalcarea principiului bicameralismului in cazul adoptarii actului normativ.

"Diferentele de continut juridic dintre forma proiectului de lege adoptat de Senat, ca prima Camera sesizata, si a legii adoptate de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, sunt de natura sa incalce principiul bicameralismului, in sensul ca forma finala a legii, in redactarea adoptata de Camera decizionala, se indeparteaza in mod substantial de forma adoptata de Camera de reflectie, ceea ce echivaleaza practic cu excluderea acesteia din urma de la procesul de legiferare", se arata in documentul citat.

Alte argumente invocate se refera la incalcarea principiului suprematiei Constitutiei si a legii, precum si incalcarea principiului calitatii legii.

La inceputul lunii octombrie, Camera Deputatilor a adoptat, cu 176 de voturi "pentru", 96 "impotriva" si sapte abtineri, modificari la Legea 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Deputatii au aprobat raportul Comisiei juridice, care includea mai multe amendamente propuse de PSD, printre care si abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contributiilor pentru campania electorala. De asemenea, s-a decis si stabilirea unui prag minim pentru sumele alocate partidelor politice.

Suma alocata anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel putin 0,01% si cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut - stipuleaza textul adoptat de deputati. Partidele politice au obligatia de a publica in Monitorul Oficial, pana la 30 aprilie anul urmator, cuantumul total al veniturilor din cotizatii, ale intregului partid, obtinute in anul fiscal precedent, precum si lista membrilor de partid care au platit in anul fiscal precedent cotizatii a caror valoare insumata depaseste 10 salarii minime brute pe tara, mai prevede textul adoptat.

Modificarile prevad si depunerea unui raport sintetic, in locul unuia detaliat, anual, pana la 30 aprilie, dar si modificarea amenzilor pentru cazurile in care donatiile depasesc pragul prevazut de lege.