România va prelua preşedinţia Consiliului UE în 2019, iar logo-ul pe care îl vom arbora la Bruxelles va fi lupul dacic, scrie Adevarul. Decizia a fost luată în urma unui concurs organizat de Ministerul Afacerilor Europene. Din juriul de 19 persoane au facut parte reprezentantii unor agnetii de publicitate, dar si jurnalisti, printre care Rareş Bogdan, Dana Grecu, Sabina Iosub si Bogdan Chirieac. Surse din juriu au declarat pentru „Adevărul“ că decizia în favoarea lupului dacic a fost luată cu o majoritate covârşitoare: 80%. In concurs au intrat 122 de propuneri iar in prima faza au fost selectate 19 propuneri de logo, publicate de jurnalistul Dan Carbunaru pe contul lui de Facebook.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit paginii oficiale a evenimentului de pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene, anuntarea castigatorului urma sa aiba loc cel tarziu azi iar pe data de 9 noiembrie este programata ceremonia de acordare a premiilor și expoziția câștigătorilor: 9 noiembrie 2017. Vezi aici pagina oficiala de Facebook a evenimentului. (Tot aici pot fi consultate propunerile de logo intrate in concurs).

Ministerul Afacerilor Europene, care pregăteşte preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România în prima parte a anului 2019, a organizat, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, un concurs pentru stabilirea logo-ului de ţară. Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a dat o circulară prin care elevii şi studenţii erau îndemnaţi să propună un logo pentru România.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Adevarul, Ministerul Afacerilor Europene a primit 122 de variante de logo, dintre care au fost selectate, în primă fază, 19. „Din cele 19, au fost alese de juriu, în final, 4“, au explicat sursele citate pentru „Adevărul“.

Săptămâna trecută, juriul, format din 19 persoane, a dat votul decisiv: a ieşit lupul dacic, o prounere venită din partea unui student. „Unul dintre argumente a fost că acest logo a primit multe voturi pe Facebook. Unii membri ai juriului au încercat să explice că logo-ul României trebuie să însemne ceva şi pentru restul cetăţenilor UE, dar votul final a fost covârşitor în favoarea lupului. Oricum, varianta pe care o vedeţi acum e una îmbunătăţită. În primă fază, scrisul era greşit şi culorile erau inversate“, au relatat surse diplomatice pentru „Adevărul“.

În jur de 80% din membrii juriului au votat pentru lup, potrivit unei alte surse din juriu. In perzent, presedintia rotativa a Consiliului UE este asigurata de Estonia, care a preluat presedintia pe data de 1 iulie pana pe data de 31 decembrie. Urmeaza preseditia Bulgariei, Austriei iar din ianuarie 2019 pana in iulie presedintia Romaniei. Vezi aici logo-ul Estoniei.

Potrivit paginii oficiale a evenimentului, cei 19 membri ai juriului concursului „Romania’s EU Council Presidency Logo Competition“ sunt:

1. Alina Bârgăoanu, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București

2. Rareş Bogdan, realizator al emisiunii „Jocuri de putere“, Realitatea TV

3. Andrei Borţun, preşedinte „The Institute“

4. Dan Cărbunaru, director „Calea Europeană“

5. Bogdan Chirieac, analist politic

6. Oana Cociaşu, preşedinte Consiliul Român pentru Publicitate

7. Mihai Coman, fondator şi decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din București

8. Bogdan Deleanu, membru fondator „Europuls“

9. Victor Dobre, director executiv International Advertising Association

10. Mircia Dumitrescu, grafician, pictor şi sculptor, membru corespondent al Academiei Române, secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual

11. Bogdan Enoiu, manager general McCann Erickson București

12. Laura Frunzeti, director executiv Consiliul Român pentru Publicitate

13. Dana Grecu, realizator al emisiunii „Adevăruri Ascunse“, Antena 3

14. Sabina Iosub, realizator al emisiunii „Be EU“, Antena 3

15. Bogdan Naumovici, managing partner „23 Communication Ideas“

16. Anne Marie Obretin, director executiv Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România

17. Gabriel Pătru, preşedinte Asociaţia Industriei de Marketing şi Publicitate Online din România

18. Maria Predoiu, preşedinte International Advertising Association România

19. Iuliana Rada, director de program, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Platforma RO 2019