Ministerul Mediului a aprobat recoltarea a doua exemplare de urs, unul din zona satului Sebes (langa Fagaras) si altul din zona Barsa, a declarat marti, in sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, prefectul judetului Brasov, Marian Rasaliu, citat de Agerpres.

Urs pe stradaFoto: Captura YouTube

Alte doua dosare pentru recoltarea ursului care a atacat fetita de 14 ani, in urma cu doua saptamani, in municipiul Fagaras, si pentru ursul care a atacat, vineri, un tanar de 28 de ani din localitatea Harseni, se afla in lucru, a precizat prefectul.

'Luni, am avut, la Ministerul Mediului, o discutie extrem de fructuoasa si de aplicata asupra acestei situatii. Am fost cu un material complet, care a fost tratat cu foarte mare seriozitate. In baza Ordinului Ministrului Mediului nr.1169 din 30 august 2017, s-a infiintat o comisie din care vor face parte primarii localitatilor din judet in care ursii au intrat in gospodarii in cautarea de hrana, din reprezentantii Agentiei de Mediu, ai Garzii de Mediu, administratorii fondurilor de vanatoare si a zonelor silvice. Aceasta comisie are obligatia de a tine cat mai departe animalele salbatice, de zonele populate. Ea a functionat si pana acum, a intocmit dosarele pentru recoltarea ursilor. In ultimii doi ani, s-a interzis vanatoarea la urs, iar aceste animale s-au inmultit excesiv, habitatul lor s-a micsorat, drept pentru care asistam azi la migrarea lor din zonele forestiere in cele urbane si rurale, dupa hrana', a afirmat prefectul.

El a adaugat ca primii care ar trebui sa ia masuri fata de migrarea animalelor salbatice respectiv ursi, lupi, porci mistreti, catre zonele populate sunt administratorii fondurilor de vanatoare si a domeniilor silvice, care trebuie sa se asigure prin toate mijloacele de care dispun ca aceste animale vor ramane in padure.

'Vom intreprinde actiuni specifice. Nu putem spune 100% ca acest lucru nu o sa se mai intample. Populatia de urs este foarte mare, suntem impotriva impuscarii animalelor salbatice, de aceea incercam sa le oprim in padure sa nu mai coboare in zonele populate', a punctat Rasaliu.

Reprezentantul Regiei Locale a Padurilor Kronstadt, subordonata Consiliului Local Brasov, inginerul silvic Cosmin Dida, a precizat ca, in ultimii doi ani, nu s-au facut recoltari la urs, acesta fiind motivul pentru care, la nivelul municipiului Brasov exista o concentratie de peste 100 de ursi.

'Suprafata administrata de Regia Locala a Padurilor Kronstadt este de 12.600 de hectare. Normal, ar trebui sa existe un numar de 20 de exemplare, nu peste 100 ca acum. Sunt mult prea multi, de aceea am solicitat Agentiei de Mediu si Garzii de Mediu Brasov puncte de vedere pentru recoltarea unor exemplare. In afara de recoltare, organizam goane de impingere cat mai mult in padure a acestor animale, dar se reintorc imediat', a punctat inginerul Cosmin Dida.

Referitor la ursul care, sambata noaptea si luni seara, a incercat sa intre in cabana Postavarul din Masivul Postavarul, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judetean IJJ Brasov, col. Cristian Elly Palistan, a declarat ca a fost permanentizat un dispozitiv de jandarmi in zona Cabanei, care, impreuna cu administratorul, vor asigura protectia turistilor.

'Acest urs a fost tranchilizat si relocat, dar se tot intoarce. Nu au fost atacati turisti in zilele in care a incercat sa intre in cabana, inregistrandu-se doar pagube materiale cand a vrut sa intre pentru a cauta hrana', a spus seful IJJ Brasov.

In mai multe zone din judet, ursii, lupii, dar si porcii mistreti au coborat in zonele locuite in cautarea de hrana. Doua persoane, o fetita de 14 ani din municipiul Fagaras si un tanar de 28 de ani din localitatea Harseni, au ajuns la spital dupa ce au fost atacate de urs. In cartierul Racadau, in zona unei piete agroalimentare din municipiul Brasov, au fost vazuti ursi in ultimele zile la containerele de gunoi. La cabana Postavarul, ursul a incercat sa intre in incinta sambata noaptea, dar si luni seara. Marti dimineata, o ursoaica cu trei pui a fost vazuta in zona unui supermarkent de pe str. Calea Bucuresti din Brasov, o artera foarte circulata, la intrarea dinspre Predeal in Brasov.