Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti, Cord Meier-Klodt, a declarat, luni, ca atunci cand se va afla la Presedintia Consiliului Uniunii Europene (UE), in primul semestru din 2019, Romania poate juca un rol esential referitor la tematica migratiei, potrivit Agerpres.

"Pe fundalul acestei istorii pline de fatete, asa cum e istoria Romaniei, cred ca Romania - si in lumina detinerii pentru prima oara, in 2019, a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene (UE) - poate juca un rol esential, conciliat, pentru ca, daca Romania va reusi acest lucru - si asta e convingerea mea ferma -, lucrul acesta ar produce un ecou inimaginabil de mare la nivel de UE (...). Este cazul ca Romania sa fructifice aceasta oportunitate si cred ca si Centenarul pe care Romania il marcheaza in 2018 este o oportunitate propice ca acest caracter multicultural si profund european al Romaniei sa fie motto-ul activitatii Romaniei ca presedinte al Consiliului UE", a spus ambasadorul la evenimentul "Zilele mass-media romano-germane 2017".

El a mentionat ca migratia este un subiect tratat diferit in tarile membre ale UE.

"Pentru a identifica solutii fiabile si sustenabile europene, paneuropene, trebuie sa incercam sa intelegem mult mai profund motivatia, chiar si cea emotionala, care a dus la aceste evaluari diferite. Ma intreb daca nu dintr-o data se deschid acele falii pe care le credeam depasite intre tarile din Estul si cele din Vestul Europei, intre tarile noi si cele vechi apartenente la UE", a spus Cord Meier-Klodt.

Diplomatul german s-a intrebat de ce teama de o suprapondere a elementului strain e mai mare in societatile unde aproape ca nu au fost preluati refugiati si unde probabilitatea ca un numar mare de refugiati sa apara este cat se poate de mica.

"Romania mi se pare in acest context un exemplu cat se poate de interesant, pentru ca, fara indoiala, schimbarile, evenimentele dramatice ale celui de-al XX-lea secol si cu referire la destinul minoritatii germane au scos in evidenta si au lasat in memoria colectiva urme profunde, insa tocmai aceasta tara, Romania, a aratat in ultimele sute de ani cat de mult succes si cat de bine pot convietui etnii diferite, oameni cu confesiuni diferite, care vorbeau limbi diferite si care aveau traditii culturale diferite", a declarat ambasadorul german.

El a mentionat scepticismul din Romania fata de cotele obligatorii de preluare a migrantilor. "Exista si in tara dumneavoastra un scepticism mare fata de reglementarea acestor cote obligatorii de preluare, o tara, totusi, in care exista o istorie indelungata si de succes in ceea ce priveste preluarea si integrarea unor straini", a mai declarat Cord Meier-Klodt.

Ambasadorul a aratat ca mass-media contribuie la modul in care e perceputa migratia, fie ca sansa sau ca provocare, prin subiectele despre care relateaza.

"Stim ca deseori, cand este vorba despre acest subiect, avem de-a face cu 'fake news', avem de-a face cu dezinformare (...). Desigur ca trebuie sa ne aparam cu tot ceea ce ne sta in putinta fata de acest 'fake news', chiar folosind tehnologia moderna, insa un lucru mi se pare cat se poate de evident - nu exista un antidot mai eficient si mai sustenabil, deci un antidot mai bun decat o opinie publica, o societate mai deschisa si mai informata, intr-un peisaj de mass-media liber si independent, cu sarcini bine definite si un cod de conduita pe masura", a adaugat ambasadorul.