Peste 9.700 de cazuri de rujeola s-au inregistrat in Romania de la debutul epidemiei, in urma cu un an, 24 fiind confirmate in ultima saptamana, cele mai multe in Ialomita, relateaza News.ro.

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), numarul total de cazuri de rujeola inregistrate in Romania este 9.728, 24 fiind condirmate in ultima saptamana.

Cele mai multe imbolnaviri s-au inregistrat, in saptamana care a trecut, in Ialomita, respectiv 16 cazuri. S-au mai confirmat cinci cazuri in Brasov, doua in Ilfov si unul in Bucuresti.

La nivel national, judetele cu peste o mie de cazuri de rujeola sunt Timis, Caras-Severin si Arad. Boala s-a extins in 41 de judete, singurul fara niciun caz fiind judetul Tulcea.

De la debutul epidemiei in urma cu un an s-au inregistrat 35 de decese, cele mai multe - noua - in judetul Timis.

Rujeola (pojarul) este o boala infectioasa care adesea duce la complicatii. Din patru persoane care fac rujeola, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeola boala este mortala. Vaccinul impotriva rujeolei (pojarului) protejeaza copiii impotriva acestei boli. In Romania, 9 din 10 parinti isi vaccineaza copiii.