Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca nu a renuntat la referendumul pe care l-a demarat la inceputul acestui an, si ca va folosi "absolut toate parghiile prezidentiale" pentru a apara independenta justitiei.

"Sunt dispus sa folosesc absolut toate parghiile si prerogativele prezidentiale pentru a pastra independenta justitiei", a raspuns seful statului cand a fost intrebat daca referendumul ramane o optiune, in conditiile in care a spus ca va fi activ in procesul legislativ privind legile justitiei.

"Tot ce e legal si constitutional va fi folosit. Nu o sa va dau detalii", a adaugat Klaus Iohannis.

Presedintele spunea, la inceputul lunii martie, ca a "lasat-o mai incet" cu referendumul anuntat pentru ca protestele au aratat care este atitudinea romanilor fata de lupta anti-coruptie. Este evident ca societatea isi doreste persoane mai integre, spunea atunci Iohannis, adaugand ca apreciaza ca "lucrurile ar trebui sa se linisteasca un pic".

Presedintele nu va declansa acum referendumul pentru justitie, dar nu a renuntat la ideea unui referendum, pe care il va folosi ca polita de asigurare pentru salvarea justitiei daca PSD va incerca din nou sa slabeasca legislatia penala sau va ataca institutii cheie din sistemul judiciar, declarau, in martie, pentru Hotnews.ro surse oficiale de la Cotroceni.

Potrivit acestora, manifestatiile de strada si-au atins scopul iar ordonanta 13, prin care se dezincriminau partial abuzul in serviciu si conflictul de interese a fost oprita, astfel ca un referendum acum ar reprezenta "un glont tras in aer".

Pe data de 23 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis anunta ca va incepe procedurile pentru declansarea unui referendum pe tema amnistiei si gratierii. Ulterior, seful statului a revenit explicand la intrebarea de la referendum nu va contine cuvantul "gratiere", deoarece Constitutia nu ii permite acest lucru si ca cel mai probabil intrebarea va fi legata de anticoruptie sau integritate.

Pe data de 7 februarie, presedintele anunta ca, imediat dupa ce va primi raspunsul Parlamentului, va convoca referendumul pe care l-a anuntat in ianuarie, dupa aparitia informatiilor potrivit carora guvernul pregatea un pachet legislativ privind gratierea si modificarea codurilor penale.

Pe data de 13 februarie, plenul reunit al Parlamentului a adoptat in unanimitate un aviz favorabil pentru referendumul solicitat de presedintele Klaus Iohannis pe tema anticoruptiei, aviz consultativ, care insa contine si patru recomandari care se refera la Constitutie, la decizii ale Curtii Constitutionale si la recomandarile Comisiei de la Venetia.

Pe data de 14 februarie, Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca va anunta "in zilele urmatoare" data la care va fi organizat referendumul legat de lupta anticoruptie, precum si intrebarea de pe buletinul de vot.