Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU, David Beasley, a facut un apel la ajutor pentru evitarea unei crize umanitare in provincia Kasai, situata in partea de sud-vest a Republicii Democrate Congo, unde peste trei milioane de oameni se afla in pragul foametei, iar sute de mii de copii ar putea muri in urmatoarele luni daca nu se intervine, informeaza BBC, citat de news.ro.

Violentele au inceput in provincia Kasai in august 2016, dupa moartea unui lider local in timpul confruntarilor cu fortele de securitate. De atunci 1,5 milioane de persoane au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele, majoritatea copii.

Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU a spus ca situatia din Kasai este "dezastruoasa". "Echipele noastre din teren au vazut case arse, copii subnutriti si multi dintre ei au murit deja", a declarat seful PAM.

"Vorbim de sute de mii de copii care vor muri in urmatoarele luni daca nu obtinem fonduri, mancare si apoi accesul la locuinte", a mai spus el.

Beasley a precizat ca PAM are doar 1 la suta din fondurile necesare pentru a ajuta populatia din Kasai si a avertizat ca sezonul ploios va face curand drumurile impracticabile. Aducerea de ajutoare pe calea aerului ar costa si mai mult, a adaugat el.

"Daca mai asteptam alte cateva saptamani pentru a primi fonduri, nu pot sa-mi dau seama ce infioratoare va fi situatia. Avem nevoie de ajutor si avem nevoie acum", a concluzionat Beasley.

Republica Democrata Congo a fost cuprinsa de violente in 2016, iar militantii Kamuina Nsapu lanseaza atacuri in mod independent si in lipsa unei structuri de putere clare, dupa ce insurgenta s-a extins rapid in mai multe provincii din a doua natiune ca marime a Africii. Peste 3000 de oameni au fost ucisi, iar reprezentantii organizatiilor internationale au descoperit zeci de gropi comune in zona. Supravietuitorii au spus ca si-au vazut membri ai familiei ucisi cu macete sau inecati si spun ca nu pot merge acasa din cauza conflictului etnic.

In martie, militantii Kamuina Nsapu au decapitat 40 de politisti intr-o ambuscada. In aceeasi luna, doi angajati ai ONU, un suedez si un american, au fost rapiti si ucisi tot la Kasai.