Aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri de pana la 1 milion de euro afecteaza peste 85% dintre agentiile de turism, punandu-le in situatia sa renunte la investitii si la dezvoltarea afacerii, afirma Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT)

Specialistii in fiscalitate arata ca cele mai afectate companii vor fi cele care au o marja bruta de profit mai mica de 6,25% sau care inregistreaza pierderi, intrucat vor fi nevoite sa plateasca un impozit mai mare, se spune intr-un comunicat ANAT.

Este cazul agentiilor de turism care au comision mediu de 7% din valoarea pachetului, din care platesc o cincime TVA, cheltuieli de functionare si nu ajung la o rata a profitului de 6,25%, porivit sursei citate.

"La un milion de euro rulaj anual, cu un comision de 70.000, se scade TVA 19%, 13.000 de euro, se scad cheltuielile (de functionare, cu salariile, chiria, publicitatea) si nu se stie cati bani mai raman. Va putea o agentie sa plateasca 10.000 de euro anual? Greu de crezut si putin probabil", declara dr. Alin Burcea presedintele ANAT.