De la mijlocul saptamanii trecute, s-au schimbat in Romania conditiile minime obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca spatiile de detentie, gratie unui ordin de ministru emis de seful MJ, Tudorel Toader. Pe lista dotarilor care nu pot lipsi din celule apar acum interfonul si regulatoarele de temperatura si presiune a apei de la dus, iar camerele trebuie sa aiba minimum 2,5 metri inaltime, potrivit Digi 24.

Ordinul a fost emis de ministrul Tudorel Toader pe 17 octombrie si a fost publicat in Monitorul Oficial pe 18 octombrie.

Actul cuprinde Normele minime obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca spatiile de cazare a detinutilor si, prin urmare, este de asteptat ca acestea sa devina referinta pentru recursul compensatoriu.

Acest lucru inseamna orice abatere de la norme s-ar putea traduce intr-o reducere a pedepselor.

Potrivit normelor, in in regim de maxima siguranta, detinutul trebuie sa stea singur in camera, iar aceasta sa fie dotata cu: registru de caldura, fereastra cu gratii, masa (amplasata la baza ferestrei), scaun (metalic, fara spatar), pat (de 90/200 cm), nisa depozitare, cuier, suport TV, priza alimentare energie electrica, priza semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, dus (cu posibilitate de reglare a unghiului de cadere, regulator de temperatura si cantitate a apei si cu regulator de timp) si cada de dus, perdea, chiuveta (cu aspect satinat, unul sau doua robinete si regulator de timp hidromecanic/electronic incorporat) si vas WC-monobloc, polita pentru chiuveta (usor de curatat, rezistenta la foc si depuneri), oglinda, spatiu tehnic, usa metalica cu grilaj si vizeta cu geam de protectie.