Polonia are nevoie de o Ucraina puternica. Pe de alta parte, economia poloneza nu se mai poate descurca fara muncitorii ucraineni, ceea ce inseamna drenarea vecinului ucrainean de cea mai activa parte a populatiei. Aceasta este o dilema serioasa, scrie ziarul polonez RZECZPOSPOLITA, citat de Rador.

In anul 2016, institutiile regionale de munca din Polonia au inregistrat 1,2 milioane de cereri cu intentia de a angaja un ucrainean, adica aproape de doua ori mai mult decat anul anterior. In anul 2017 este vorba de aproape 2 milioane (pana in iunie - deja 900 mii).

Firmele sunt dispuse sa-i plateasca tot mai bine, numai sa vrea sa vina. Patronii, de ex. Uniunea Patronatelor si Intreprinzatorilor, cer guvernului sa incurajeze imigratia cetatenilor Ucrainei, precum si o cale mai rapida pentru naturalizarea lor.

Ucrainenii sunt de neinlocuit in economia poloneza. Sunt muncitori atractivi, instruiti, constiinciosi si tineri. In plus, Uniunea Europeana a desfiintat vizele pentru cetatenii Ucrainei si multe state vor sa-i obtina ele.

In acest moment, in Polonia lucreaza mai multi ucraineni decat in celelalte state ale UE laolalta, scrie RZECZPOSPOLITA.