Analiza HotNews.ro

Atentie la legile lui Tudorel Toader! Cum incaleca politicienii procurorii si justitia  

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Joi, 26 octombrie 2017, 14:02 Actualitate | Esenţial


Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
Tudorel Toader s-a prezentat ieri in Comisia Speciala condusa de Florin Iordache cam cu aceleasi proiecte de legi care au nemultumit masiv magistratii iar esenta lor este ca sporeste rolul ministrului justitiei in controlul activitatii magistratilor pe mai multe planuri, nu doar in procesul de numire a procurorilor sefi din care seful statului este eliminat. De pilda, una din modificari – cea mai periculoasa si cu efecte pe termen lung – intareste ideea ca Ministerul Public este parte din executiv, nu functioneaza ca institutie independenta.

Cele mai importante modificari
 • Presedintele Romaniei dispare din procesul de numire al procurorilor sefi
 • Ministrul Justitei capata puteri sporite si isi extinde controlul asupra activitatii magistratilor: primeste dreptul de a numi procurorii sefi, avizeaza infiintarea de servicii teritoriale, birouri sau noi compartimente in cadrul DNA si numeste conducerea viitoarei Directii Speciale de investigare a infractiunilor savarsite de magistrati.
 • Ministrul Justitiei este obligat sa prezinte anual un raport referitor la activitatea Directiei in Parlament, ca si cum ar fi un pachet care da socoteala politicienilor.
 • Printr-o serie de modificari, Ministerul Public mai face un pas hotarat catre Executiv, fiind stabilit prin lege ca “isi exercita atributiile sub autoritatea ministrului justitiei”. Care este diferenta fata de actualele prevederi constitutionale? 
 • Inspectia Judiciara va fi institutie autonoma, nici la CSM, nici la Ministerul Justitiei, dar nu stim daca viitorii inspectori si conducerea Inspectiei vor fi numiti de un organism controlat politic sau doar de catre corpul magistratilor
 • Vezi aici cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei
Prima modificare din legea Legea nr. 304/2004 arata ca ”Ministerul Public îşi exercită atribuţiile sub autoritatea ministrului justiției, prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii”.

Legea in vigoare prevede ca “Ministerul Public îşi exercită atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii.”

Modificarea propusa de Tudorel Toader adauga, in opinia mea, la Constitutie si  pun de facto parchetele sub controlul ministrului justiei. Or, acesta este numit politic sau chiar membru de partid astfel ca se poate ajunge la un control politic efectiv asupra procurorilor. Ce inseamna ca “ Ministerul Public isi exercita atributiile sub autoritatea ministrului justitiei”? Intr-o interpretare larga, se poate merge pana la ideea ca ministrul justitiei poate interveni in activitatea lor.

Unii vor spune ca modificarea propusa de Tudorel Toader nu difera prea mult de o prevedere existenta deja in Constitutie. Articolul 132 din legea fundamentala prevede ca “Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei.”

Cu ce ar fi diferita deci propunerea lui Tudorel Toader? Articolul din Constitutie, asa cum este redactat, se refera la autoritatea simbolica a ministrului justitiei asupra procurorilor. Nimeni n-a facut vreodata uz de acest articol pentru a invoca dreptul ministrului de interveni in treburile parchetelor, nici nu a umplut cu continut legal acest principiu enuntat vag in legea fundamentala.

Tudorel Toader face un pas inainte si clarifica in lege cam ce crede el ca vrea sa spuna Constitutia. Adauga, deci, in legea de organizare ca Ministerul Pulibc isi exercita atributiile sub autoritatea ministrului justitiei, care devine seful de facto al parchetelor iar acestea intra practic in Executiv.

Aceasta prevedere trebuie coroborata cu altele esentiale, care citite impreuna consolideaza controlul ministrului asupra activitatii procurorilor. De pilda, potrivit legii in vigoare, ministrul justitiei propune conducerea Parchetului General, DNA si DIICOT, urmand ca CSM sa acorde un aviz consultativ iar numirea efectiva in functie revine presedintelui Romaniei.

Potrivit modificarilor propuse la statutul magistratilor, seful statului este scos complet din procesul de numire iar ministrul justitiei are ultimul cuvant in numirile procurorilor-sefi, a adunctilor acestora si a procurorilor sefi de sectii.

Prin modificarea la legea de organizare, ministrul justitiei capata puteri in plus si in ce priveste infiintarea de servicii, birouri sau alte compartimente specializate in cadrul DNA, care trebuie avizate de ministru.

Legea in vigoare arata ca “În cadrul Direcţiei Naţionale  Anticorupţie se pot înfiinţa servicii teritoriale, servicii, birouri şi alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului şef al acestei direcţii.” (art 86 din legea 304 privind organizarea judiciara)

Cu alte cuvinte, procurorul sef DNA isi organiza institutia dupa cum dorea.

Potrivit modificarii propuse de Tudorel Toader, acest lucru nu se mai intampla fara incuviintarea ministrului justitiei. Alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 • “În cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se pot înfiinţa servicii teritoriale, servicii, birouri şi alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului şef al acestei direcţii, cu avizul secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii și al ministrului justiției.
Sunt modificari aparanet minore dar, subliniez, ele trebuie citite in ansamblu si arata dorinta legiuitorului de a spori atributiile ministrului justitiei in raport cu procurorii, asezati mai clar in subordinea Guvernului decat pana acum.

Adaugati la toate acestea faptul ca Tudorel Toader si-a mentinut propunerea de a infiinta o Directie speciala de investigare a infractiunilor savarsite de magistrati in cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte. Seful acestei Directii speciale va fi numit de ministrul justitiei, ceea ce adauga un mijloc de control suplimentar al ministrul asupra activitatii procurorilor.

Potrivit propunerii lui Toader, Directia speciala “funcționează cu un număr maxim de 50 de posturi, din care 20 de posturi de procuror și 30 de posturi de personal auxiliar de specialitate și personal economic și administrativ. Numărul maxim de posturi poate fi modificat prin hotărâre a Guvernului.”

Adica un veritabil DNA infiintat special pentru judecatori si procurori, a carui numire sta exclusiv in mana ministrului justitiei, cu un aviz formal de la CSM.

Procurorii din Directia pentru investigarea infractiunilor savarsite de magistrati ar urma sa fie numiti in urma unui simplu interviu organizat de o comisie constitutita in acest scop. Interviul, fara verificarea cunostintelor in cadrul unei probe scrise si a unei grile clare de evaluare, reprezinta o metoda sigura de a efectua angajari arbitrare. Unii vor argumenta ca la fel se intra azi in DNA, dar asta nu inseamna ca modalitatea de recrutare este buna.

In articolul nou introdus referitor la “Directia speciala de investigare a infractiunilor comise de magistrati” gasim o prevedere cel putin bizara, si anume obligativitatea ministrului de a prezenta in Parlament concluziile raportului anual de activitate a Directiei, ca si cum aceasta ar fi subordonata legislativului.

In ce priveste organizarea Inspectiei Judiciare ca structura perfect autonoma, nici la CSM, nici la Ministerul Justitiei, si aici sunt cateva semne de intrebare.
 • “In termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi se va reglementa prin lege organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare ca autoritate publică cu personalitate juridică, ce funcționează la nivel național ca structură unică, prin reorganizarea Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii”, se arata in modificarile propuse la legea de functionare a CSM.
Aici diavolul se ascunde ca de obicei in detalii si va trebui lamurit de pe acum cine urmeaza sa numeasca in functie noii inspectori perfect autonomi. Cu toata autonomia ei clamata, daca noii inspectori vor fi numiti de un organism controlat politic si nu de catre corpul magistratilor, atunci exista toate sansele sa ne pomenim cu o Inspectie Judiciara autonoma dar aparent, dar in realitate perfect controlata politic. In acest moment, nu este deloc clar cine va numi viitorii inspectori si conducerea Inspectiei. Institutie cheie in sistemul de justitie, Inspectia Judiciara decide daca aplica masuri disciplinare impotriva procurorilor si judecatorilor, care pot merge pana la excluderea din magistratura.

Trebuie subliniat din nou ca cele trei proiecte de legi care modifica legile justitiei au fost prezentate, miercuri, de ministrul justitiei, Tudorel Toader, in comisia speciala din Parlament fara ca ele sa fi fost adoptate in Guvern. Premierul Tudose afirmase ca proiectele de legi asteapta  avizul Comisiei de la Venetia, care ar urma sa se intruneasca in decembrie. Ministrul Toader a explicat joi ca a grabit dezbaterea parlamentara pentru a castiga timp, dar n-a reusit sa-i explice fostului ministru Catalin Predoiu de ce atata graba daca tot nu exista avizul Comisiei.

Pe de alta parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, si juristii PSD cu care am discutat din Comisia Speciala s-au declarat decisi sa adopte legile justitiei pana la sfarsitul sesiunii parlamentare, fara sa mai astepte avizul Comisiei de la Venetia.

Pe langa cele trei proiecte de legi, in Parlament se dezbat – tot in comisia speciala condusa de Florin Iordache – modificarile la Codul Penal si de Procedura Penala. Codurile ar urma sa fie puse in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, cea mai disputata modificare fiind introducerea unui prag valoric la abuzul in serviciu. Marimea pragului ar putea functiona ca o dezincriminare partiala de care ar putea beneficia cei anchetati pentru abuz in serviciu sau complicitate la abuz, cum este si cazul liderului PSD, Liviu Dragnea.

De aceasta data, exista sanse mari de a trece prin Parlament toate aceste modificari la legile justitiei si la Coduri. In primul rand, majoritatea PSD-ALDE mimeaza dezbaterea publica, din care opozitia este cvasi-absenta.  Modificarile nu se mai fac ca in cazul OUG 13 “noaptea ca hotii”, ci transparent, la vedere, in mod asumat. Inclusiv publicul a fost obisnuit deja cu ideea ca aceste legi trebuie si ca vor fi in cele din urma modificate.

A disparut in acest fel sentimentul unui pericol iminent, chiar daca in realitate riscul de a opera schimbari ireversibile in arhitectura sistemului de justitie a ramas la fel de mare ca in iarna. Comunicate trunchiat, minimalizate sau tinute la secret, modificarile anuntate sunt chiar mai ample si mai rele decat par la prima vedere.  Pe unele nici macar nu le mai verbalizeaza, pentru a diminua orice potential impact negativ. Nu le mai pasa de nimic, ministrul Toader sfideaza intreg corpul magistratilor reluand cele mai importante prevederi respinse in bloc de judecatori si procurori.

Nici presedintele Klaus Iohannis, nici opozitia n-a avut pana la aceasta ora vreo reactie. Lipsa lor de interes ajuta PSD si ALDE sa duca asaltul la justitie pana la capat, fara sa mai intampine vreo rezistenta.

In fine, toate aceste schimbari, inclusiv posibila inlocuire a Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA, sunt preconizate sa aiba loc undeva in luna decembrie, adica intr-o perioada de sarbatori, cand capacitatea de reactie a strazii este minima.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9671 vizualizari

 • +31 (45 voturi)    
  Daca ii lasam sa o faca suntem realmente pierduti. (Joi, 26 octombrie 2017, 14:20)

  Gruia.Novac [utilizator]

  Ne vor distruge existenta, care si asa e cum e. Daca nu ne adunam sa luptam, tara asta nu mai are nici un viitor.
  Deja se pleaca afara pe rupte si pe buna dreptate .
  • +19 (31 voturi)    
   in strada! (Joi, 26 octombrie 2017, 14:42)

   Cocut [utilizator] i-a raspuns lui Gruia.Novac

   In strada vom vedea noi care-pe-care!
   De fiecare din noi depinde...

   Rusine asa-zisei opozitii!!!
   • +11 (21 voturi)    
    In in ansamblu, ai dreptate. (Joi, 26 octombrie 2017, 15:24)

    valll [utilizator] i-a raspuns lui Cocut

    Exista si niste exceptii: Predoiu, Catu, Turcan de la PNL – fiecare pe felia lui. La aceasta incercare de a introduce legea lui Toader, Predoiu a adus obiectii inteligente. Mai sunt cativa care se opun, dat putini. In in ansamblu, ai dreptate.
  • +13 (23 voturi)    
   politicum ubiqus (Joi, 26 octombrie 2017, 14:44)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui Gruia.Novac

   bolshevism pana la capat, tata !
  • +17 (27 voturi)    
   Nu se lasa, (Joi, 26 octombrie 2017, 15:01)

   valll [utilizator] i-a raspuns lui Gruia.Novac

   sunt de o perseverenta diabolica. Cu toate protestele din iarna trecuta, cu toate apostrofarile venite dinspre UE, cu criticile interne dinspre societatea civila si, mi ales dinspre Justitie, cedeaza pe moment, dar reiau cu alte procedee.
   Toader Tudorel pare acum mai bine dispus decat oricand. A depasit faza cand era speriat, nesigur. Achm jubileaza, a scapat de griji inaintand masinii de vot condusa de Dragnea legea care subjuga Justitia politicienilor corupti.
   Odata adoptata, daca se vor misca rapid, mafia va insfaca total statul. Parca simt pe spinarea bietei Romanii urmele nervoase de tocuri ascutite ale Olgutei Vasilescu, calcaile lui Codrin Stefenesci si scuipaturile lui Nicolicea sau Nicolae.
   • +6 (12 voturi)    
    Tactici de uzura (Joi, 26 octombrie 2017, 20:51)

    motanul_gri [utilizator] i-a raspuns lui valll

    "...cedeaza pe moment, dar reiau cu alte procedee."

    Asta ma duce cu gandul la un documentar vizionat in urma cu ceva vreme pe National Geographic.
    In savana africana, o antilopa gnu era haituita de un grup de hiene. Niciunul din pradatori nu avea curaj sa atace frontal victima, de teama coarnelor ascutite ale acesteia. In schimb, o inconjurasera si mimau atacuri false din diverse directii, sperand probabil ca treptat o vor obosi si ii vor diminua capacitatea de reactie.

    Partea cea mai spectaculoasa a documentarului a fost insa finalul. In cele din urma una din hiene s-a incumetat sa sara la gatul prazii. Si exact in acel moment, restul antilopelor din turma (care pana atunci privisera pasiv de la distanta) au intrat in actiune. A fost o scena cu adevarat memorabila: sarja unui zid compact de ierbivore, apoi hiena zburand prin aer proiectata de coarnele razbunatoare.

    Iata lectia pe care ne-o ofera natura: pradatorii nu au nicio sansa atunci cand victimele sunt curajoase si solidare.

    Haita coruptilor ne poate da tarcoale oricat cu tentative si proiecte de legi ticaloase. Insa atunci cand vor incerca adoptarea efectiva, vor avea de infruntat reactia hotarata a Strazii. Si avertizez: daca ne provoaca sa iesim iar, de data asta nu ne vom mai opri decat odata cu convocarea anticipatelor.
    • 0 (2 voturi)    
     Sa ii maturam definitv pe corupti (Vineri, 27 octombrie 2017, 12:13)

     Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui motanul_gri

     Foarte frumoasa paralela, si foarte reala. Cand este nevoie, trebuie sa iesim masiv pe strada si sa ii maturam definitiv.
    • 0 (0 voturi)    
     depindem prea mult de ... (Vineri, 27 octombrie 2017, 17:07)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui motanul_gri

     Herr Palton - poate strada sa faca tot ce vrea daca Herr, chiar dansul, nu actioneaza ramanem tot la fel de linistiti si calmi....

     Ma enerveaza la maxim suprema toleranta pe care o acorda astora.
  • +9 (17 voturi)    
   Ce mai asteapta Societatea Civila ? (Joi, 26 octombrie 2017, 15:25)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui Gruia.Novac

   Ce mai asteapta Societatea Civila, Intelectualii, Studentii, Partidele de opozitie pentru a demara actiuni ferme pentru demiterea ministrului corupt si las al justitiei, pentru demiterea guvernului mafiei, pentru dizolvarea parlamentului borfasilor, pentru revocarea judecatorilor corupti de la CCR, ICCJ si din CSM ?
   Asteapta sa se ajunga la punctul in care nu se va mai putea face nimic ?
   Societatea asteapta ca un lider sa-i mobilizeze la actiuni de protest.
   • 0 (16 voturi)    
    stii ce ar trebui sa se faca? (Joi, 26 octombrie 2017, 15:42)

    Dan_Nemes [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    Sa mobilizeze lumea sa iasa in strada ca sa cante si sa ofere flori jandarmilor.

    Singurul moment in care voi mai iesi in strada va fi la taierea porcilor.

    Pana atunci nu-mi mai pasa de absolut nimic ce se intampla in tara asta de tot rahatul. Prea putini oameni care mai au coaie.
   • +3 (13 voturi)    
    Am observat ca (Joi, 26 octombrie 2017, 16:02)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    din partea "luminoasa" a fortei s-au desprins 2 curente:
    - unul care propune sa nu se iasa inca in strada in ideea sa fie lasati sa-si franga gatul de tot (aici Daddy pune si el umarul )
    - celalalt care simte pericolul iminent si care considera ca nu e timp de pierdut, dar care asteapta doar o scanteie, ce dracului o fi asa greu de aprins o singura scanteie chiar nu inteleg- poate ca acum de aniversarea Colectivului - doamne ajuta
  • +4 (14 voturi)    
   Astia nu se lasa... (Joi, 26 octombrie 2017, 15:31)

   mariusssss [utilizator] i-a raspuns lui Gruia.Novac

   ...pana nu vor fi maturati de o revolta populara! Sa te tii atunci val de picioare rupte, mai ales ca toate tunelurile de sub Palatul Parlamentului sunt deja cunoscute!
 • +23 (35 voturi)    
  e clar (Joi, 26 octombrie 2017, 14:27)

  bogdan1477 [utilizator]

  Pe scurt e un altfel de oug 13, de data asta insistindu-se pe incalecarea procurorilor si nu pe modificarea legilor. Scopul e acelasi, dorinta PSD de a putea fura in voie, fara sa mai raspunda in fata cuiva. Adica intoarcerea la vremea Lui Adrian Nastase si a Rodicai Stanoiu. Astfel, forma de guvernamant in Romania va (re)deveni oficial, cum anticipa deputata PSD Rodica Tudorita Boboc: "A Partidului Social Democrat". Am ris noi acu vro doua zile de ea, dar femeia e de fapt o vizionara.
 • +9 (19 voturi)    
  Dl Tapalaga, (Joi, 26 octombrie 2017, 14:27)

  scaraotchi [utilizator]

  vorbiti dle la Chevron sa puna de-o sonda cu gaze de sist ceva sau la Gabriel Resources sa inceapa exploatarea, poate asa se trezesc si ai nostrii si sa iesim dracului odata in strada.
  • +5 (17 voturi)    
   neee (Joi, 26 octombrie 2017, 14:38)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

   asteptam legea finala trimisa spre promulgare. Nu iesim pe zvonuri si alte tsopaieli. Din momentulo ala Johannis poate sa tina legea vro saptamina, sa o trimita la CCR, dupa ce o primeste o trimite inapoi la parlament, timp suficient pentru a protesta.
   • +11 (19 voturi)    
    Aha, m-am prins (Joi, 26 octombrie 2017, 14:53)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    genial - ca sa nu ne irosim fortele aiurea . Dar totusi gandesc ca nu ar strica o repetitie generala, asa ca sa nu ne plictisim. Cine se baga ?

    Acum la modul cel mai serios, cand a fost vorba de Pungesti ne-am "irosit" si cand nu a fost cazul si bine am facut. De ce sa nu incercam si acum?

    Eu zic ca e riscant sa asteptam momentul de care vorbiti - pana atunci se duce dracu' euro la 6 lei si tot dracu-l mai da "jos" de acolo. In plus se anunta iarna grea, de ce sa nu profitam de zilele mai caldute?
    • 0 (4 voturi)    
     Locatie noua, (Joi, 26 octombrie 2017, 18:07)

     CzCa [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

     Locuri de parcare, spatii deschise, doua statii de metrou, o sa fie si târg de Crăciun prin zona:)
    • 0 (2 voturi)    
     de acord (Vineri, 27 octombrie 2017, 12:02)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

     Eu ma bag
   • 0 (0 voturi)    
    imi pare rau (Vineri, 27 octombrie 2017, 17:11)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Herr Palton poate sa cheme la discutii pe Ministrul de Finante pe Guvernatorul BNR si sa vada ce rezulta din toata executia asta bugetara de pana acum.


    Este clar ca nu iesim cu bine la sfarsitul acesta de an - nu mai are rost sa asteptam sa intre mortul in groapa.

    Sa iasa pe post si sa ragneasca cu viteza maxima pe care o poate face Herr Palton ca NU SE MAI POATE!!!

    Asa prind curaj si pisicile lesinate/ antilopele gnu/ din multi-nationale si nu numai...
 • +20 (32 voturi)    
  Sa nu-i puna naiba... (Joi, 26 octombrie 2017, 14:27)

  JestersTear [utilizator]

  Daca Kovesi este demisa, politicienii se pot pregati de alegeri anticipate. Pentru demonstratii in frig si viscol ne-am calit iarna trecuta.
 • -22 (34 voturi)    
  Hai Tudorele cu legile alea (Joi, 26 octombrie 2017, 14:34)

  HaralambieHarpalete [utilizator]

  Poate așa se ma potolesc din lătrat și hipsterii tefeliști.
  • +11 (23 voturi)    
   comunist batran (Joi, 26 octombrie 2017, 14:54)

   1234_5678 [utilizator] i-a raspuns lui HaralambieHarpalete

   doar pentru ca tie iti placea pe vremea comunistilor, pentru ca erai probabil un securist imputit, nu inseamna ca ii pasa cuiva de ce ai tu de zis. "TFL-istii" cum spui tu, care este un termen cat se poate de gresit si lipsit de sens, sunt cei care iti platesc tie pensia. fara ei o sa ajungi sa mananci pamant, pentru nici iarba nu va mai creste in romania.
 • +14 (20 voturi)    
  Sute de talhari, violatori si criminali (Joi, 26 octombrie 2017, 14:44)

  Fu Leng [utilizator]

  tocmai au fost eliberati. TuDorel isi permite, are spate.
  • +5 (17 voturi)    
   Kiril - Prea fericitul Mujic Il va Mirui (Joi, 26 octombrie 2017, 14:49)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   URSS - eliberarea penalilor din inchisoare este inceputul ocupatiei Mujice ! ; P$D Ciuma Roshie este Falanga URSS !
   • -9 (15 voturi)    
    si tu pierzi vremea online (Joi, 26 octombrie 2017, 17:23)

    king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    in loc sa iei arma in mana. De aia vom fi ocupati, pentru ca lupta la tastatura e frectie la lemn.
    • +2 (6 voturi)    
     Atat holinesdaniel cat chiril (Joi, 26 octombrie 2017, 21:33)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

     Sunt doi Antreprenori ai Naivitatii
     Daca as avea Un Patriot, as vrea sa Ii Mantuiesc,
 • +7 (15 voturi)    
  La "plimbare" (Joi, 26 octombrie 2017, 15:38)

  Sarkazian [utilizator]

  Iesim la plimbare. Negresit!
 • -1 (15 voturi)    
  cand presedintele numeste procurorul? (Joi, 26 octombrie 2017, 17:22)

  king david hotel [utilizator]

  nu e tot o numire politica? AAAaaa,,,, presedintele nu e politic, nu vine dintr-un partid, e din Luna.
 • +2 (10 voturi)    
  In vreme ce programul social cu care PSD (Joi, 26 octombrie 2017, 17:30)

  Susufler0 [utilizator]

  a ametit peste 3 milioane de romani si i-a facut sa ii dea votul a
  suferit taieri, modificari sau amanari, in asa fel incat in momentul de fata nicio categorie sociala nu este multumita, dpdv personal Dragnea este mai mult decat multumit : cand sa-l condamne, un judecator se pensioneaza, astfel ca tot procesul trebuie reluat de la zero; legile justitiei sunt trimise de Tudorel in Parlament pt ca acolo, in masa, deputatii si senatorii PSD-ALDE si UDMR si partial PNL si PMP sa schimonoseasca si mai tare independenta justitiei, transformand-o intr-o amintire !

  Pt ca da, in Parlament, cel mai prost proiect de lege trimis de
  guvern pt dezbatere si adoptare, devine cu ajutorul armatei de slugi ridicatoare de maini la comanda, o lege de 10 ori mai proasta decat proiectul.

  Sa va asteptati, prin urmare, ca acolo unde Toader nu a indraznit sa puna de-a dreptul cizma pe grumazul justitiei, "alesii poporului" sa o faca, iar subordonarea politica a justitiei sa devina iobagie iar justitiei sa i se puna niste mandreturi de "bratari" la maini, pe care sa le stranga sau sa le slabeasca dupa dorinta, cand guvernul, cand Parlamentul !

  PS. Ce vreau sa spun e urmatorul lucru : o sansa ca sa nu se intample toate astea e iesirea masiva in strada pe toata durata dezbaterii acestor legi !

  PPS. Pe strada in tara dar si in afara ei !
  • +1 (5 voturi)    
   din moment ce celebrul progran PSD cu (Joi, 26 octombrie 2017, 21:18)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   taieri, modificari sau amanari ne-a adus in situația dramatica în care se află România (Vosganian) iti dai seama unde am fi ajuns cu un program intreg?
   Lasand amara gluma la o parte pe TuDorel il banuiesc a fi fie un fricos fie o sluga. El nu a avut curajul sa prezinte legile justitiei pe care le-a mosit. Au fost facute publice de o comisie din parlament. Fie nu a avut sange in instalatie sa prezinte legile in care crede fie i-au fost impuse solutiile prezente in legi.
   La fel de fricosi sunt si liderii peesedisti. Isi vor ascunde faptele ticaloase in spatele votului parlamentar.
 • +2 (12 voturi)    
  Incredeibil (Joi, 26 octombrie 2017, 17:50)

  mistydo [utilizator]

  Dragnea l-a pus pe acest Toader ( in locul lui Iordache) sa se propuna in locul Presedintelui pentru a manevra cand vrea si cum vrea tot ce misca in justitie. El paseaza -el da cu capul. Prin asta Dragnea, condamnat penal, ne demonstreaza ce reprezinta morala civica pentru politica ce o promoveaza.
 • +2 (12 voturi)    
  Strada, parte a democratiei (Joi, 26 octombrie 2017, 18:15)

  revolution2017 [utilizator]

  Asteptarea opiniei Comisiei de la Venetia e praf in ochi, ei stiu foarte bine ca Comisia nu a propus un prag valoric referitor la abuzul in serviciu. La fel si propunerile referitoare la subordonarea politica a justitiei nu va fi niciodata acceptata de Comisia de la Venetia. Rusine acestui impostor care se mandreste a fi membru al comisiei ! Rusine ministrului justitiei !
  Fratilor, nu putem lasa garda jos ! Miza este viitorul Romaniei!
 • +1 (7 voturi)    
  Ne indreptam catre dictatura (Joi, 26 octombrie 2017, 18:44)

  nidikos [utilizator]

  Sa nu uitam ceea ce spunea Dan Voiculescu "...nu avem toata puterea pana nu luam si justitia...".
  La fel a procedat si Partidul National-Socialist al lui Hitler, la fel si Garda de Fier in perioada Rebeliunii, la fel si Partidul Comunist in anii '45 - '48 cand s-a catarat la putere - subordordonarea elemntelor cheie ale societatii si destructurarea acestora pentru a putea instaura conducerea unica. S-a vazut clar in cazul Dragnea - Ponta, sau Dragnea - Grindeanu ... si cu cat justitia se apropie mai mult de "El Lider Maximo" Liviu Dragnea, cu atat nervozitatea si nerabdarea de a conduce cu mana forte si pumn in gura este tot mai pregnanta. Este suficient sa ne uitam la oameni importanti in PSD cum sunt Codrin Stefanescu, Liviu Plesoianu, Paul Stanescu sau Felix Stroe – ultimi doi proaspat ajunsi ministri....
  „Mai da-le Nicule o suta” sau promisiunile Olgutei Vasilescu, urmate de masuri fiscale aberante, care vor alunga si bruma de investitori straini.... Ce va urma...???... Uniunea Europeana ne va sanctiona drastic, romanii vor fi tot mai putin agreati in statele dezvoltate ale lumii (acolo unde mai suntem inca primiti) si astfel va fi deschisa calea marilor investitori din est – magnatii rusi si chinezi.... Si asa ne intoarcem in 1952.... sau "Cei care uita trecutul sunt condamnati sa il repete" .
 • -2 (14 voturi)    
  ''Justitia''... (Joi, 26 octombrie 2017, 19:08)

  Sah [utilizator]

  Procurorii NU sunt justitia!! Doar JUDECATORII sunt justitia!! Procurorii=avocatii!!
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 octombrie 2017, 19:53)

  [anonim]

 • -2 (6 voturi)    
  Justitia trebuie facuta pentru cetateni! (Joi, 26 octombrie 2017, 21:31)

  FROTTIEREXFURATA [utilizator]

  Actionarii Frottierex au sanse sa recupereze fabrica furata de directori, daca legile justitiei vor elimina presiunea procurorilor asupra judecatorilor.
 • +2 (10 voturi)    
  Alegeri anticipate! (Joi, 26 octombrie 2017, 21:40)

  V. Istina [utilizator]

  Nu vad alta solutie. Ticalosii nu se lasa! Trebuie pur si simplu goniti din Parlament! Mi-e rusine sa ma gandesc cum o sa le explic copiilor mei peste ani, ca am trait ceea ce se incearca acum si nu am iesit in strada.
  Practic se vrea transformarea judecatorilori in slugile parlamentarilor, mafiotizarea sistemului de justitie, la bunul plac al partidului, iar majoritatea partidelor de la noi, sa fim deschisi, sunt doar niste organizatii opace si mafiote.

  Singura sansa pe care o are Romania este justitia. Suntem calariti de talhari, isi fac legi cu dedicatie, si dau gratieri tovarasilor lor si ii stingheresc procurorii independenti, asa ca incearca rasturnarea echilibrului puterilor esential intr-un stat de drept. Elimina aproape COMPLET contributia Presedintelui Romaniei- singurul de fapt cu legitimitate democratica masiva, si vor sa transforme Inspectia judiciara intr-un organism "independent", fara sa stim cum sunt numiti cei care ajung acolo.

  Toate schimbarile astea sunt catastrofale. Nu vreau un nou set de legi ale lustitiei. mai bine asa cum sunt. De ce aceste MODIFICARI pana la urma?Mai bine NU, multumesc.

  Ca toti romanii (mai putin parlamentarii PSD,ALDE , UDMR samd) vreau Justitie independenta si legi drepte, nu pentru parnaiasii din partide! Indivizii astia, ca asa-zis-ul ministru al Justitiei vad Romania ca pe e o tara impartita intre hoti smecheri si prosti obositi de munca.
  Se inseala profund.
 • 0 (0 voturi)    
  totusi nimeni nu i-a batut obrazul lui Tudorel (Vineri, 27 octombrie 2017, 17:17)

  ..13 [utilizator]

  Ce profesor ratat poate sa fie acesta cand mai mult de jumatate din magistratii din instante ii spun ca NU SUNT DE ACORD cu prevederile legale cu argumente si cu multe explicatii???


  Cum s-a gandit nea tudorel asta de la Iesi sa isi naruiasca ultimile ceasuri din activitatea sa profesionala prin tot felul de imbecilitati care servesc, in mare parte, unor cativa, pana in 10, mafioti notorii din tara asta.

  Orice PM si orice Presedinte de tara dupa primele rezultate ale aplicarii legii de scuture de zile de inchisoare si dupa declaratia frumoasa precum ca dansul nu stia despre ce este vorba in propozitie ii cereau DEMISIA.

  de aceea ca simpla musca ca bazaie mult si bine

  CER OFICIAL

  DEMISIA MINISTRULUI DE JUSTITIE!

  Pa si la revedere nea tudorel!

  PS stiu ca poate sa vina unul si mai rau dar de aceea avem inca un filtru la Presedinte care u ar trebui sa accepte orice stift pe pozitia de MInistru al Justitiei!

  Herr Palton ar trebui sa isi intre mai bine in atributii!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by