Cristina Tarcea, sefa instantei supreme, cere retrimiterea proiectului legilor justitiei de la Parlament la Ministerul Justitiei, pentru "finalizarea procedurii legale pe care MJ si-a asumat-o ca initiator"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 26 octombrie 2017, 10:41 Actualitate | Esenţial


Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, Cristina Tarcea, le cere presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si comisiei speciale sa permita finalizarea procedurii legale pe care si-a asumat-o ca initiator Ministerul Justitiei in cazul proiectului de modificare a legilor justitiei si sa retrimita la MJ proiectul de lege, relateaza Agerpres.

Cristina Tarcea arata, intr-un comunicat citat de Agerpres, ca proiectul de modificare a legilor Justitiei a constituit un amplu subiect de discutie in spatiul public in ultima perioada, lucru normal din moment ce o societate democratica nu poate functiona fara o justitie puternica si independenta.

Cristina Tarcea subliniaza ca independenta si eficienta sistemului judiciar au fost exigente pe care Romania a trebuit sa le indeplineasca si arata ca, la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, a fost instituit Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pentru a remedia deficientele reformei sistemului judiciar si pentru a combate coruptia.

"In ultimul raport al Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu, se subliniaza ca pentru indeplinirea obiectivelor de referinta ale Mecanismului este nevoie de 'o combinatie de masuri legislative si institutionale'. Or, aceasta presupune in primul rand transparenta, cooperare si dialog interinstitutional. De asemenea, mecanismul adoptarii legilor, indiferent care ar fi obiectul acestora de reglementare, presupune respectarea dispozitiilor legale in baza carora acest mecanism functioneaza. Ieri, ministrul Justitiei, invitat al Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului, a anuntat ca, desi urma sa vada procedura de urmat, a luat act ca trebuie sa prezinte proiectul in fata acestei comisii. Intregul parcurs al propunerilor de modificare a Legilor nr. 303, 304 si 317 adoptate in anul 2004 demonstreaza ca nu a existat transparenta, cooperare si dialog interinstitutional si ca nu au fost respectate dispozitiile legale care reglementeaza mecanismul de elaborare si adoptare a actelor normative", arata sefa instantei supreme.

Astfel, potrivit art. 74 alin.1 din Constitutia Romaniei, initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot: "Este de notorietate faptul ca Ministerul Justitiei si-a asumat initiativa legislativa, urmand sa propuna Guvernului modificarile celor trei legi. In acest scop au avut loc dezbateri publice si s-a initiat procedura de avizare. Constat ca, in loc sa fi finalizat procedura pe care si-a asumat-o, ministrul Justitiei a luat act ca trebuie sa prezinte propunerile sale Comisiei speciale comune, constituite in baza Hotararii nr. 69 adoptata de Camera Deputatilor si Senat la 27 septembrie 2017 si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 776 din 29 septembrie 2017. Din declaratia publica a initiatorului, facuta ieri in Parlament, nu rezulta in ce calitate si in baza carei proceduri ministrul a inaintat propunerile sale Comisiei speciale", subliniaza Cristina Tarcea.

Presedintele ICCJ mai arata ca, potrivit art. 27 alin. 2 din Legea nr. 24/2000, in cazul proiectelor unor legi complexe, care intereseaza domeniul de activitate al Justitiei, se pot constitui comisii de elaborare, dar numai la nivelul Ministerului Justitiei, "ceea ce nu s-a intamplat in cazul propunerilor de modificare a legilor Justitiei, asumate de acest minister".

De asemenea, prin Hotararea nr. 69/2017, s-a constituit Comisia speciala comuna pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul Justitiei, dar obiectivele acesteia sunt strict stabilite prin art. 1 si vizeaza modificarea Codurilor in materie civila si penala. Doar lit.j) a art.1 prevede ca obiectiv transmiterea catre Comisia speciala a tuturor actelor normative cu incidenta asupra Justitiei, dar nu a oricaror acte, ci doar a celor aflate deja in procedura parlamentara.

"De aceea, inaintea oricaror discutii privind continutul modificarilor propuse, se impune clarificarea cadrului legal in baza caruia vor fi discutate, pentru ca adoptarea unor acte normative - cu atat mai mult atunci cand este vorba despre legile Justitiei - presupune rigoare, transparenta si previzibilitate. Prin urmare, solicit presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei si Comisiei speciale sa permita finalizarea procedurii legale pe care si-a asumat-o ca initiator Ministerul Justitiei si sa retrimita acestuia proiectul in vederea finalizarii sale. Este singura solutie care ar asigura edictarea unor reglementari realiste, deoarece statutul magistratului, organizarea si functionarea instantelor, precum si a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize si studii de impact care nu au fost facute pana in prezent si care, potrivit legii, nu se pot realiza decat prin ministerele de resort", incheie Cristina Tarcea.


Comisia speciala a Parlamentului pentru unificarea legislatiei a facut publice miercuri cele trei proiecte de lege realizate de Ministerul Justitiei pentru modificarea celor mai importante trei legi care guverneaza functionarea sistemului de Justitie. Cele trei proiecte nu au mai fost adoptate de Guvern, urmand sa fie dezbatute si votate doar in Parlament.

Comisia parlamentara speciala este condusa de Florin Iordache (PSD), fostul ministru al Justitiei in guvernul Grindeanu, autorul OUG 13.

Descarca proiectul pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.


Descarca proiectul pentru modificarea Legii 317/2004 privind CSM.

Descarca proiectul pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.


Cele trei proiecte pentru modificarea legilor Justitiei depuse miercuri in Parlament de ministrul Tudorel Toader reduc semnificativ prerogativele presedintelui Romaniei. Astfel, proiectul privind modificarea legii 303/2004, asa cum a fost publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, il scoate definitiv pe presedinte din procedura de numire a procurorilor-sefi (Parchetul General, DNA, DIICOT). Acelasi proiect ii interzice sa refuze mai mult de o propunere pentru sefia Curtii Supreme.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3256 vizualizari

 • +24 (26 voturi)    
  Ce proceduri visezi? (Joi, 26 octombrie 2017, 10:49)

  Frank777 [utilizator]

  Vezi ca-ti trage o procedura inginerul in drept Iordache"OUG13" Florin de nu mai recunosti codurile nici la coperta.
  Face Florinel o procedura la 4 dimineata si o tipareste Monitorul Oficial la 3 dimineata de iese gata tiparit la ora 2 noaptea ca sa plece si ei acasa.
 • +19 (21 voturi)    
  O bila alba pentru ICCJ (Joi, 26 octombrie 2017, 10:50)

  dexpropriat [utilizator]

  Bine ca are cine lupta cu hidra anti-justitie.
  • -10 (16 voturi)    
   noua livia stanciu :) (Joi, 26 octombrie 2017, 11:48)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui dexpropriat

   parlamentul face legile, judecatorii le aplica
   sa-si vada de treaba lor fiecare
   • +3 (7 voturi)    
    iar dai cu manipularea (Joi, 26 octombrie 2017, 12:35)

    gogu_milogu [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    ca de fiecare data..... zice cineva ca nu trebuie sa faca parlamentul legile?..... ce se spune aici - dar pe tine nu te duce memeaca ca tu scrii doar ce ti se sufla in casca - este ca MJ trebuie legal sa isi asume proiectul pana la capat, nu cum face rudotel de a batut proiectul la masina si acum l-a pasat (cu tot cu responsabilitatea asumarii) in parlament.
    Deci stai jos ca esti varza..... pentru azi ai nota 2
    • 0 (2 voturi)    
     lasa manipularea, e tergiversare (Joi, 26 octombrie 2017, 13:29)

     Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui gogu_milogu

     2dose a spus ca guvernul nu va adopta proiectul de modificare a legilor justitiei, deci Tudorel Toader nu mai are ce face, asa ca a trimis draftul la parlament
     degeaba finalizeaza Tudorel Toader "procedura asumata" daca 2dose nu-si asuma proiectul, ramane cu proiectul in brate degeaba
     se incearca doar tergiversarea modificarilor legilor justitiei
     • +3 (3 voturi)    
      aha (Joi, 26 octombrie 2017, 14:27)

      gogu_milogu [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

      acum o dai in bagatelizare (o alta forma de manipulare dar mai subtila)
      Lasa sa urmeze rudotel procedura legala si pe urma vedem ce o sa faca Tudose; va tot ascundeti dupa deget ca degeaba facem asta ca nu are rost..... daca e procedura sa se faca procedura; daca apare o situatie noua se va face o procedura si pentru acea situatie....
   • +2 (6 voturi)    
    Gresit ! (Joi, 26 octombrie 2017, 13:24)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    Parlamentul propune Legile Constitutionale si natiunea le voteaza in Referendum !. Toate articolele de lege din Constitutie sunt votate prin Referendum, sau minim doua treimi din Parlament.
    Intreaga legislatie cu Puterea Executiva a Presedintelui
    trebuie sa fie formata din Legi Constitutionale si care se pot modifica numai prin Referendum, sau eventual doua treimi din Parlament.
    Nici o putere aleasa de populatie pe plan national, nu trebuie
    sa poata lua singura, fara referendum, din atributiile celeilalte. Si aceste puteri alese de natiune sunt numai doua : Parlamentul si Presedintele.
    Interesant la trolii rusi ca voi, este cat tineti de puterea parlamentara in Romania (stiind ca Dragnea nu poate ajunga presedinte), si cat tineti la puterile presedintelui Putin in fata Dumei de Stat, cand este vorba de Rusia ! Prin gandirea asta imoral-ipocrita, nu o sa ajungeti departe !
    • -2 (4 voturi)    
     lasa manipularea, citeste constitutia (Joi, 26 octombrie 2017, 13:38)

     Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     parlamentul nu ia din atributiile constitutionale ale presedintelui
     ia din atributiile date de macovei presedintelui, ceea ce nu e contrar constitutiei :)
     • +3 (5 voturi)    
      si iar dai cu manipularea (Joi, 26 octombrie 2017, 14:29)

      gogu_milogu [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

      de data asta prn procedeul "nu conteaza despre ce este vorba, noi dam vina pe altii sa deturnam atentia de la subiect"
      Bai pacalicilor nu inteegeti ca mai suntem unii pe aici care nu suntem chiar asa papagali cum ne credeti voi....
      Ce treaba are macovei aici?!.... este o lege data si asumata de parlament?.... este.... atunci despre ce vorbim?
      Dupa modul tau de gandire si dupa modul de organizare de kkt din tara asta legile si constitutia ar trebui schimbata la 4 ani cand se schimba majoritatea parlamentara....
      idioti utili ce sunteti.....
     • +3 (3 voturi)    
      Monica Macovei a facut o prostie (Joi, 26 octombrie 2017, 15:35)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

      daca a sustinut in trecut, ca un Parlament cu 51% majoritate, sa dea unele puteri Presedintelui fara Referendum.
      Pentru ca, logic, acelasi Parlament le poate lua inapoi tot cu 51 %..
      ( Parlamentul a dat acele puteri Presedintelui, pentru ca nu putea Monica Macovei singura)
      Deci, voi trolii rusi, vreti ca toate sa se legifereze in Romania cu majoriatati 51% in Parlament. ........Buuuuun . Atunci ce ar fi, sa poata fi facuta o Lege cu care sa poata fi arestati toti trolii rusi din Romania doar cu 51 % majoritate parlamentara. Este perfect Constitutional !
      Eu ca ,,baiat generos" as fi vrut sa fie necesare macar doua treimi din Parlament, sau Referendum, dar daca trolii rusi vor sa fie necesare pentru toate Legile doar 51 % din Parlament, asa sa fie !
     • +1 (1 vot)    
      Nu stiu cat treaba are (Joi, 26 octombrie 2017, 20:52)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

      Monica Macovei cu legile astea, dar ele au fost facute in vara lui 2004 la comanda lui Adrian Nastase si al PSD-ului care era la putere. (ca sa-l faca ,,fericit" pe Adrian Nastase cand va devenii el Presedinte pentru un mandat marit de 5 ani in Noiembrie 2004 !)
      LEGE nr. 303 din 28 iunie 2004
      Articolul 2
      (1) Judecătorii numiți de Președintele României sunt inamovibili, în condițiile prezentei legi.
      Articolul 3
      (1) Procurorii numiți de Președintele României se bucură de stabilitate și sunt independenți, în condițiile legii.
      LEGE Nr. 304 din 28 iunie 2004
      Art. 82
      (1) Parchetul National Anticoruptie este condus de un procuror general, asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie,
      LEGE nr. 317 din 1 iulie 2004
      Articolul 25: Preşedintele României prezidează, fără drept de vot, lucrările Plenului Consiliului Superior al Magistraturii la care participă.
   • 0 (2 voturi)    
    PS: (Joi, 26 octombrie 2017, 13:45)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    deci dupa "mintea" ta.... e ok ca niste urmariti penali fara cunostinte de drept sa faca niste legi...

    mai marsh in koreea de nord... este exact tara la care visai!
 • +11 (15 voturi)    
  Stai calma...nu se va intampla! (Joi, 26 octombrie 2017, 10:52)

  trem [utilizator]

  Legile justitiei vor urma o traiectorie clara avand ca scop rezolvarea dosarelor penale ale infractorilor din Parlament si controlul pe termen lung al justitiei.

  Pai ce nevoie are Romania de justitie? Ne conduc hotzii, dam drumul infractorilor din inchisori, penalii fac Comisii de investigare in Parlament....locul nostru e in Africa - asta e adevarul.

  Somn usor tzara draga!
 • +20 (22 voturi)    
  ASA MAI FRATE! (Joi, 26 octombrie 2017, 11:05)

  ghilotinadiplomata [utilizator]

  pai sigur ca da ..ASa trebuie facut... cu procedura legala..si cu blocare si contestatii si retrimiteri ..si tot ce este necesar sa fi eblocate asemenea fortari ale deciziilor politice ..

  este absolut necesar sa folosim toate fortele politice, administrative, si ale societatii civile sub toate formele ..inclusiv proteste masive //sa oprim aceasta intentie de a legaliza bunul plac ..care in final va duce la protejarea infractorilor politicieni.. si nu numai

  FOARTE BINE FACE D-na presedinta
  • +2 (4 voturi)    
   Ce e legea ptr PSD? (Joi, 26 octombrie 2017, 12:53)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui ghilotinadiplomata

   E un mijloc de a face bani.
   E o balama dubla ca la dulapurile in care este specialist Florin "OUG 13" Iordache. O intorci in ambele sensuri dupa cum este necesar la "Partid".
   Fanariotii au pus mana pe Romania.Alegeri2020.
  • +3 (3 voturi)    
   Textele de lege pe care le-a invocat Presedinta (Joi, 26 octombrie 2017, 12:56)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui ghilotinadiplomata

   ICCJ, existau si erau cunoscute de domnia sa inca dinainte de a trimite Tudorel (un fel de Pilat din Pont al justitiei romanesti) proiectele la Parlament !

   De ce nu a luat pozitie imediat ce ministrul Justitiei a declarat ca trimite proiectele in forul legislativ pt a fi preluate de acesta ?

   PS. Asta imi suna ca si atunci cand unul de pe strada, dupa ce a fost bagat hotul in duba iar duba a plecat, striga dupa ea sa opreasca pt ca sa vada lumea ca nu i s-au pus catusele infractorului !

   PPS. Cu catuse sau fara, hotul nu ajunge tot in arest ?
 • +8 (10 voturi)    
  il (Joi, 26 octombrie 2017, 11:54)

  nahir [utilizator]

  doare la basca pe TT de proceduri.
  i-a dat dispozitie jupan-su dragnea, s-a executat. doar trebuia intai sa vada el, prin ciordache florinel, unde mai trebuie modificate legile ale, sa nu cumva sa intre la bulau imparatul si bufonul tradiceanu.
 • +2 (2 voturi)    
  ? (Joi, 26 octombrie 2017, 12:42)

  laurentiucat [utilizator]

  kakaia procedura?
 • +3 (5 voturi)    
  Vai, doamna Tarcea... (Joi, 26 octombrie 2017, 12:46)

  MinDepous [utilizator]

  Mai ieri in loc sa votati pentru aviz negativ, ati votat pentru aviz pofizitv, cu observatii. Ce finete. Este ca ati irosit-o pe niste borfasi? Pacat, doamna, pacat... mintea romanului de pe urma, nu? Noi asa o sa gandim si dupa o catastrofa nucleara - ca Internet Explorer, 15 minute mai tarziu...
  • +3 (3 voturi)    
   A stiut d-na Tarcea foarte bine ce face atunci (Joi, 26 octombrie 2017, 13:54)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

   dupa cum stie foarte bine ce face si acum !

   Si anume, are grija sa alerge dupa un autobuz, pe care l-a vazut venind, l-a vazut oprind in statie si l-a asteptat sa se indeparteze pana sa inceapa sa alerge dupa el, chipurile ca sa-l prinda !
 • +2 (2 voturi)    
  Încă o dovadă (Joi, 26 octombrie 2017, 13:21)

  CalinMircea [utilizator]

  Dacă mai era nevoie, că Brucan a estimat foarte optimist termenul de înțelegere a democrației pentru români. Nici 100 de ani nu cred că e suficient. Dacă de la înălțimea ÎCCJ vin asemenea mostre de gândire ce să mai ceri prostimii din stradă sau celor care își dau cu părerea prin comentarii online. Și mai demonstrează că dacă nu există răspundere într-un domeniu, acolo, încet, încet, se vor aduna indivizii cei mai slab pregătiți - în cazul nostru fiind vorba de justiție.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by