Meteorologii au emis avertizari cod galben de vant pentru zone montane din opt judete pana luni dimineata la ora 10.00, dupa care intra in vigoare un alt cod, cu ploi insemnate cantitativ si intensificari ale vantului la munte, iar de la ora 12 este anuntat codul portocaliu pentru Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges si Dambovita, informeaza News.ro.

Luni dimineata, incepand de la ora 7.00, sunt anuntate intensificari ale vantului care vor atinge si depasi la rafala 55-65 km/h iar la munte, temporar, 70-80 km/h in zonele de munte din judetul Sibiu.

Pentru zonele de munte din alte patru judete - Buzau, Arges, Dambovita, Prahova - sunt semnalate intensificari ale vantului care temporar vor atinge si depasi la rafala 70-80 km/h, iar la peste 1800m, 90 km/h.

In judetul Caras Severin, in zona de munte a judetului Hunedoara si in zonele joase ale judetului Timis sunt semnalate intensificari ale vantului care la rafala vor depasi 55-60 km/h, iar la munte 90 km/h, asociate si cu ploaie.

ANM a emis inca de duminica avertizare cod portocaliu de ploi abundente pentru judetele Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges si Dambovita si cod galben de vant si ploi pentru Oltenia, mare parte a Munteniei, inclusiv in Bucuresti, si local in Transilvania incepand de luni, precizand si ca temperaturile vor scadea de la o zi la alta, astfel incat la mijlocul saptamanii vremea va deveni rece in toata tara.

Meteorologii anunta ploi insemnate cantitativ si intensificari ale vantului la munte incepand de luni de la ora 10.00 si pana marti la ora 23.

"Din dimineata zilei de luni, 23 octombrie, aria ploilor se va extinde dinspre vest cuprinzand treptat cea mai mare parte a tarii. In intervalul mentionat in Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv in zona municipiului Bucuresti), local in Transilvania, precum si in zonele montane si submontane, se vor cumula cantitati de apa ce vor depasi local 20...30 l/mp si izolat 40 l/mp", noteaza ANM.

De asemenea, in zona Carpatilor Meridionali si a Carpatilor de Curbura, se vor cumula cantitati de apa pe arii extinse intre 30 si 50 l/mp si izolat peste 60 l/mp.

"Vantul va avea intensificari, local si temporar, in majoritatea regiunilor, cu viteze de 50...55 km/h, iar la munte, cu precadere in zona inalta a Carpatilor Meridionali, vor fi rafale de peste 70...80 km/h", precizeaza meteorologii.

Totodata, pe acest fond, anunta ca temperaturile vor scadea de la o zi la alta, astfel incat la mijlocul saptamanii vremea va deveni rece in toata tara, iar la munte, la altitudini mari, trecator vor fi precipitatii mixte.

Codul portocaliu de ploi abundente va fi instituit din 23 octombrie, ora 12:00 si va fi valabil pana in 24 octombrie, ora 18:00, afectand zona deluroasa si montana a judetelor Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges si Dambovita, unde cantitatile de apa vor depasi pe arii extinse 50...60 l/mp si izolat 80 l/mp.