Mii de oameni s-au adunat duminica in curtea Episcopiei Husilor pentru a participa la slujba de intronizare a noului ierarh, Ignatie Mureseanul, oficiata de mitropolitul Teofan al Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un sobor de preoti, scrie Agerpres. In mai multe biserici din judet, in special din mediul rural, nu sunt oficiate slujbe, pentru ca preotii parohi sa poata fi prezenti la intronizare.

"Nu a fost o decizie in acest sens a Episcopiei Husilor, ba, mai mult, le-am recomandat preotilor sa tina slujbele. Sunt si biserici in care nu se oficiaza slujbele, in urma unor discutii ale preotilor parohi cu enoriasii din localitatile respective. Au fost si credinciosi care au dorit sa vina in numar cat mai mare la slujba de intronizare, s-au organizat in grupuri, cu sprijinul preotilor sau pe cont propriu. Din informatiile pe care le am, au venit peste 12 autocare cu credinciosi din toate colturile judetului", a declarat purtatorul de cuvant al Episcopiei Husilor, Cosmin Gubernat.

Ignatie Mureseanul a fost ales in postul vacant de episcop al Husilor in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din data de 5 octombrie. Nascut in localitatea Bilbor din judetul Harghita, a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox 'Mitropolit Simion Stefan' din Alba Iulia. Pregatirea universitara si-a facut-o la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii '1 Decembrie 1918' din Alba Iulia, la Atena ca bursier al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia, si la Facultatea de Teologie 'Patriarhul Justinian' din Bucuresti, unde si-a sustinut teza de doctorat.

A fost hirotonit diacon si preot in anul 2001 si tuns in monahism in 2008. In 2011 a devenit arhimandrit. A fost cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia. In octombrie 2011 a fost ales, de Sfantul Sinod al BOR, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, cu titulatura Mureseanul.

Scaunul de episcop al Husilor a ramas vacant, dupa ce fostul episcop, Corneliu Barladeanul, a facut o cerere de retragere, el fiind acuzat ca ar fi intretinut relatii sexuale cu un barbat.