Peste 400 de persoane au participat sambata la un mars de protest in municipiul Constanta, oamenii fiind nemultumiti de proiectul de lege privind obligativitatea vaccinarii copiilor, dar si adultilor din Romania, ei considerand ca trebuie sa aiba libertatea de alege in aceasta privinta, nu sa fie constransi de o lege, relateaza News.ro.

Oamenii s-au strans sambata, in jurul pranzului, in Parcul Arheologic din municipiul Constanta, acesta fiind locul de intalnire de unde urma sa porneasca marsul. Cei mai multi dintre cei prezenti erau tineri, unii dintre ei fiind insotiti si de catre copiilor lor, ei spunand ca pe acestia nu i-au vaccinat deloc sau i-au vaccinat doar in primul an de viata deoarece au auzit de aparitia unor probleme de sanatate sau au remarcat prezenta unor reactii adverse pe corpul copilului dupa vaccinare.

Ei aveau pancarte pe care scria: "Stop vaccinarii fortate. Nu nationalizarii corpului uman", "Vrei sa fii infectat fara sa fii intrebat? Spune NU legii obligativitatii vaccinarii", "Vaccinarea obligatorie = moarte sigura", "Democratie sau obligativitate", "Obligativitate egal dictatura", "Medicamente obligatorii? Exista libertate", "Sustin libertatea de a alege pentru mine si pentru copilul meu".

Organizatorul manifestatiei de la Constanta, Leonard Vancu, vicepresedinte al Aliantei Parintilor, a spus ca cel mai mare pericol il reprezinta ingradirea libertatii de a decide asupra propriului organism. "Acest proiect de lege privind vaccinarea obligatorie a tuturor persoanelor din Romania este in dezbatere in Senatul Romaniei si deja a trecut de toate comisiile respective, urmeaza sa fie votat, a trecut pozitiv cu scorul de 5-1. Cel mai mare pericol este ingradirea libertatii de a decide asupra propriului tau organism pentru ca vaccinul este un medicament si nu-l poti administra cu forta, dintr-un ordin de ministru, la toata populatia Romaniei", a explicat Leonard Vancu.

O femeie participanta la acest protest a spus ca este nemultumita tot de obligativitatea vaccinarii, in conditiile in care in prospectele tuturor vaccinurilor sunt trecute reactii adverse.

"Ma nemultumeste ca proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor din Romania priveste atat copiii, cat si adultii, prevede obligativitatea vaccinarii pe toata durata vietii lor, asa cum reiese si din articolul 1 din lege. Nu sunt de acord cu aplicarea obligatorie a unui tratament medical, a unui medicament imunologic, asa cum apare in lege atata timp cat el prezinta reactii adverse, dupa cum putem vedea in prospectele tuturor vaccinurilor existente pe piata", a spus femeia.

Ea spune ca exista o diferenta intre vaccinurile pe care le-a primit atunci cand era copil si cele care sunt astazi administrate celor mici.

"Era o diferenta intre ceea ce primeam noi ca vaccin si ceea ce primesc acesti copii. Acum ei primesc mult mai multe vaccinuri in perioada de la zero luni pana la un an, primesc vaccinuri hexavalente, adica cu sase antigene odata pe cand noi primeam vaccinuri monovalante, adica cu un singur antigen si consider ca riscurile sunt mult prea mari", a explicat femeia.

Ea a mai afirmat ca si-a vaccinat copilul pana cand acesta a avut reactii adverse, a facut o dermatita atopica, iar apoi i-a fost recomandat sa nu mai continue vaccinarea pentru ca ar fi riscat sa agraveze starea celui mic.

O familie a venit la protest impreuna cu copilul cel mic, de numai cateva luni, spunand ca este impotriva obligativitatii vaccinarii. Familia respectiva a dat exemplul propriu, afirmand ca si-au vaccinat copilul mai mare, o fetita de sapte ani, dar ca aceasta a facut toate bolile copilariei si are sistemul imunitar slabit, pe cand pe cea mica nu au vaccinat-o si nici nu o vor face, precizand ca aceasta este sanatoasa si punand pe seama lipsei vaccinarii faptul ca fetita cea mica nu s-a imbolnavit pana in prezent.

La protest a fost prezenta si Floarea Damaschin, medic specialist in alimentatie si conferentiar universitar in acelasi timp, care se opune obligativitatii vaccinarii.

"Vreau sa spun ca mi se pare o anomalie sa impui vaccinarea intregii populatii fara discernamant. Faptul ca lasi la latitudinea medicului cumva ca el sa discearna nu este rau si asa a fost si in tineretea noastra, numai ca acum lucrurile se intimpla putin altfel, atunci nu era o lege care sa oblige, aveai suficienta larghete ca medic sa aplici sau sa nu aplici vaccinarea. Sunt impotriva obligativitatii vaccinarii si impotriva vaccinarii cu 200 de vaccinuri. Avem 3-4 vaccinari, acum facem 40 de vaccinari, ce inseamna asta?", a spus Floarea Damaschin.

Cele peste 400 de persoane stranse in Parcul Arheologic au plecat apoi intr-un mars pe artere din centrul municipiului Constanta, coloana de manifestanti fiind insotita de echipaje de politie si jandarmi.