Temperaturile ar putea scadea sub minus 30 de grade Celsius in timpul noptii, in luna ianuarie, a afirmat vineri Florinela Georgescu, directorul executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie, intr-o videoconferinta organizata de Ministerul de Interne.

IarnaFoto: Agerpres

"In ianuarie, luna in care noptile sunt cele mai reci, putem avea temperaturi sub minus 30 de grade", spune meteorologul Florinela Georgescu.

Temperaturi extrem de scazute s-ar putea inregistra si in luna decembrie, mai spun reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie.

Florinela Georgescu a precizat ca vremea se va raci incepand de la finalul acestei saptamani pana la finalul lunii octomvrie, iar pentru luna noiembrie, semnalul general este acela ca temperaturile medii vor putea fi mai ridicate fata de normal pe partea de sud, sud-vest si local in vestul teritoriului, apropiate de norma climatologica in rest, iar in rest precipitatiile sa fie in general excedentare, exceptand zone mai reduse din partea de sud si de vest a teritoriului.

"In zona montana putem avea si cantitati totale acumulate in luna noiembrie intre 70 si 100 de litri/mp. Este luna in care pot aparea primele manifestari de viscol in zona mai inalta. Insa sezonul specific viscolelor incepe in luna decembrie. Astfel, estimarea pentru luna decembrie, din punct de vedere al precipitatiilor, arata un posibil excedent in partea de centru, sud, sud-est a tarii, temperaturi normale in general. Aceste semnale combinate ar putea indica o probabilitate de aparitie a viscolelor, episoade cu ger, temperaturi negative care sa favorizeze aparitia ninsorilor si in zonele mai joase", a explicat Florinela Georgescu.

Potrivit directorului general adjunct al ANM, in luna decembrie, in mod normal, apar episoade cu ger pe zone mai extinse, cu temperaturi sub minus 20 de grade, iar pentru luna ianuarie 'semnalul dat de centrul european si de alte centre climatologice din lume este ca temperaturile ar putea fi sub media climatologica pe partea de nord si de centru a teritoriului, apropiate de norma in rest, iar precipitatiile sa fie mai multe in partea de centru si de vest a tarii': "Acest semnal poate fi ingrijorator, stiut faptul ca luna ianuarie este statistic cea mai rece luna din calendar, in care in noptile cele mai reci putem avea temperaturi sub minus 30 de grade si acest semnal al unor temperaturi mai scazute decat norma este un semnal al unor episoade de ger."

Florinela Georgescu a mai precizat ca centrele climatologice din lume vorbesc despre posibilitatea ca fenomenele cele mai severe sa fie in a doua parte a iernii: "Deci trebuie sa fim foarte atenti ce urmeaza dincolo de jumatatea lunii ianuarie si mai ales in luna februarie, stiut fiind ca in ultimii ani episoadele cu ger mai sever au fost in aceasta perioada a iernii", a incheiat Florinela Georgescu.