Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis omologului sau ucrainean, Petro Porosenko, ca va raspunde invitatiei de a vizita Ucraina doar dupa ce Kievul va rezolva problema invatamantului in limba minoritatii romane, potrivit unui comunicat. Iohannis, care a discutat telefonic cu Porosenko la solicitarea acestuia, a transmis "in termeni fermi" nemultumirea fata de adoptarea Legii care afecteaza dreptul la educatie in limba materna al minoritatilor din Ucraina.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca, inainte de acest demers, ar fi trebuit sa existe o consultare riguroasa cu reprezentantii minoritatilor nationale din Ucraina si cu statele vecine cu care acestea sunt inrudite", potrivit comunicatului citat.

Petro Porosenko i-a transmis lui Klaus Iohannis ca "angajamentul ferm al autoritatilor ucrainene pentru gasirea unei solutii la problemele create de adoptarea legii". Porosenko l-a asigurat pe Iohannis ca opinia Comisiei de la Venetia cu privire la Legea Educatiei, care a fost solicitata recent de partea ucraineana, va fi respectata.

Reamintim ca Iohannis a anuntat in urma cu doua saptamani ca a contramandat vizita pe care urma sa o faca in Ucraina in octombrie din cauza adoptarii Legii Educatiei.