Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca va sesiza luni Curtea Constitutionala cu privire la un presupus conflict juridic intre puterea judiciara si cea executiva determinat de deschiderea de catre DNA a dosarului Belina.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Luni voi depune la CCR sesizarea despre care am vorbit", a spus Tariceanu, miercuri, la intrebarile ziaristilor.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat la finalul lunii septembrie, dupa ce DNA a anuntat anchetarea transferului bratului Pavel si a insulei Belina din proprietatea statului in cea a Consiliului Judetean Teleorman prin hotarare de guvern (HG), ca decizia privind sesizarea CCR in legatura cu posibilitatea ca procurorii sa ancheteze HG-uri revine Executivului, insa redactarea documentului este facuta de Ministerul Justitiei.

El a precizat atunci ca judecatorii constitutionali vor trebui sa precizeze daca, in conditiile in care deja Curtea a stabilit ca procurorii nu pot face anchete in ceea ce priveste ordonantele, pot face astfel de anchete vizand hotararile de guvern.

Ca urmare a declaratiilor lui Toader, DNA a sesizat CSM, apreciind ca acestea sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar si ca ministrul a indus in opinia publica ideea ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal.

O zi mai tarziu, Liviu Dragnea a spus ca, atunci cand ministrul Justitiei va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR, liderul PSD adaugand: 'daca ministrul vine intr-adevar'.

Tudorel Toader nu a mai prezentat insa in Guvern proiectul de sesizare a CCR, iar pe 9 octombrie Liviu Dragnea a anuntat, dupa o intalnire cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, ca acesta din urma va sesiza Curtea Constitutionala.

In aceeasi zi, cateva ore mai tarziu, Tariceanu, l-a contrazis pe liderul spunand ca nu a luat nicio decizie in privinta sesizarii Curtii Constitutionale pe dosarul Belina, ci doar a cerut serviciilor din cadrul Senatului, celor care sunt specialisti in drept constitutional, sa faca o analiza, pentru a constata daca exista o baza solida pentru sesizarea CCR in privinta unui potential conflict intre Guvern si DNA.