Doi cetateni romani aflati pe o nava retinuta in portul Tobrouk din Libia au fost repatriati pe data de 14 octombrie, pe ruta Libia-Malta-Romania, anunta Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat.

"Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, in urma eforturilor depuse prin intermediul Ambasadei Romaniei la Tripoli (relocata la Tunis), doi cetateni romani aflati pe o nava retinuta in portul Tobrouk din Libia au fost repatriati la data de 14 octombrie 2017, pe ruta Libia-Malta-Romania", se arata in comunicatul MAE.

"Din momentul semnalarii cazului, misiunea diplomatica romana a intreprins numeroase demersuri pe langa autoritatile locale si pe langa armator, pentru clarificarea situatiei celor doi navigatori. Consulul din cadrul Ambasadei Romaniei la Tripoli a oferit asistenta consulara in relatia cu autoritatile locale si cu angajatorul. Totodata, reprezentantii misiunii diplomatice s-au aflat in contact permanent atat cu comandantul navei, cat si cu cetatenii romani si membrii acestora de familie", se mai precizeaza in comunicat.

Pentru evitarea unor situatii similare, Ministerul Afacerilor Externe recomanda marinarilor romani care doresc sa lucreze pe nave ale unor proprietari si/sau armatori straini sa se informeze in prealabil asupra situatiei in care se afla navele si sa se angajeze prin intermediul unor agentii de crewing, acreditate de Autoritatea Navala Romana.