Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a caracterizat drept "absolut nefireasca" decizia Consiliului Superior al Magistraturii privind legalitatea detasarilor aflate in curs care depasesc durata de sase ani, sustinand ca este vorba de o hotarare de "interpretare" a legii.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

"E absolut nefireasca aceasta hotarare", a spus Toader, in fata CSM, adaugand ca, in opinia sa, decizia "are in ea germenele unui conflict juridic de natura constitutionala".

Joia trecuta, plenul CSM a decis in legatura cu durata detasarii unui magistrat ca detasarile in curs dispuse anterior acestei hotarari sunt legale si se mentin, in timp ce detasarile ulterioare pot fi dispuse si prelungite o singura data, fara ca durata maxima cumulata sa depaseasca termenul legal de sase ani, potrivit Agerpres.

In legatura cu desfiintarea actului administrativ prin care s-a dispus detasarea, respectiv hotararea Sectiei pentru judecatori sau a Sectiei pentru procurori, s-a hotarat ca acesta poate fi anulat doar de instanta de judecata.

Plenul a mai decis ca incetarea detasarii unui judecator sau procuror ce ocupa o functie de conducere in aparatul propriu al CSM poate fi dispusa numai dupa incetarea mandatului sau a delegarii in respectiva functie. De asemenea, s-a hotarat ca incetarea unei detasari poate fi dispusa numai la solicitarea presedintelui si a vicepresedintelui CSM.

Sectia pentru judecatori a discutat, tot joi, o solicitare formulata de judecatoarele Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Tint, Gabriela Baltag si Evelina Oprina privind incetarea detasarii tuturor judecatorilor din cadrul CSM ale caror mandate au depasit sase ani.

'Sectia pentru judecatori (...), avand in vedere solutia Plenului din data de 12.10.2017 cu privire la calitatea de a solicita incetarea detasarilor magistratilor din cadrul aparatului propriu al Consiliului, in sensul ca in cazul judecatorilor detasati in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, incetarea detasarii acestora poate fi dispusa numai la solicitarea presedintelui Consiliului, a hotarat inaintarea cererii catre presedintele Consiliului in vederea aprecierii exercitarii prerogativei de sesizare a sectiilor', se arata in ordinea de zi solutionata.