Ministerul Afacerilor Externe a emis o atentionare de calatorie pentru Irlanda, care vizeaza conditii meteorologice severe din cauza uraganului Ofelia, format in Oceanul Atlantic, care urmeaza sa loveasca coasta de vest a Irlandei. Pentru perioada 16 octombrie 2017, ora 9.00 - 17 octombrie 2017, ora 03.00, a fost emisa o alerta de vant puternic, cod rosu pentru regiunile Wexford, Mayo, Galway, Kerry, Clare, Limerick, Cork si Waterford si cod portocaliu pentru restul tarii.

"Conditiile meteorologice prognozate atentioneaza cu privire la cresterea in intensitate a uraganului Ofelia (3 din 5 pe scara intensitatii) si trecerea acestuia la stadiul unei furtuni post-tropicale. Furtuna se va manifesta prin vant intens ce va depasi 80 km/h, iar pe alocuri, in special pe coasta de Vest, rafalele pot atinge peste 130 km/h. Sunt asteptate valuri puternice, posibile inundatii, intreruperi in furnizarea energiei electrice si pagube materiale, precum si perturbari ale circulatiei rutiere, feroviare, aeriene si navale si ale serviciului de telefonie mobila", se arata in comunicatul MAE.

"Grupul de Coordonare pentru Situatii de Urgenta irlandez estimeaza ca aceasta va fi cea mai puternica furtuna care va lovi Irlanda, intr-o statistica pe ultimii 50 de ani", se mai precizeaza in comunicat.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei in Irlanda: +35316681150; +35316674318; +35316674325, iar apelurile vor fi redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei la Dublin: +353864684351.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://dublin.mae.ro, www.mae.ro, site-ul Serviciului National de Meteorologie irlandez http://www.met.ie/nationalwarnings/default.asp si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (disponibila gratuit in App Store si Google Play), care ofera informatii si sfaturi de calatorie.