Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, a fost eliberat duminica din functie, dupa ce a fost ales miercuri presedinte al Curtii de Conturi, in locul sau fiind numita Roxana-Cezarina Banica, anterior secretar general adjunct, functie pe care a preluat-o la 4 octombrie, scrie News.ro. Decizia a fost publicata duminica in Monitorul Oficial, informatia fiind anuntata vineri de prim-ministrul Mihai Tudose.

Mihai BusuiocFoto: Agerpres

Tudose a anuntat de vineri ca Banica, fost secretar general la Finante si secretar general adjunct al Guvernului de la 4 octombrie, va prelua functia lui Busuioc.

"La data de 15 octombrie 2017, domnul Mihai Busuioc se elibereaza din functia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru. Incepand cu data prevazuta, doamna Roxana-Cezarina Banica se numeste in functia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru", se arata in decizia premierului Mihai Tudose publicata duminica in Monitorul Oficial.

Banica a ocupat in guvernul Grindeanu pozitia de secretar general in Ministerul Finantelor, dupa ce fusese consilier la Cancelaria primului ministru timp de mai multi ani.

Busuioc a fost numit miercuri de catre plenul reunit al Parlamentului, cu 275 de voturi "pentru" si 95 "impotriva", pentru un mandat de noua ani, in functia de presedinte al Curtii de Conturi in locul lui Nicolae Vacaroiu, al carui mandat a expirat.

Desi Mihai Busuioc este considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, alaturi de care a lucrat vreme de mai multi ani, liderul PSD a sustinut in plenul reunit al Parlamentului ca noul presedinte al Curtii de Conturi este o persoana "independenta".

De asemenea, el a fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltarii in perioada in care institutia era condusa de Liviu Dragnea. In luna aprilie 2017, Mihai Busuioc a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de catre statul roman, prin Ministerul Energiei.

In mai 2012, fostul premier Victor Ponta l-a demis pe Busuioc de la conducerea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Potrivit declaratiei de avere completata in februarie 2017, Busuioc este membru in mai multe consilii de administratie: ANOFM, ANL, Romarm, UM Plopeni si CNI.

Opozitia a criticat dur noile propuneri facute pentru Curtea de Conturi, in special numirea lui Mihai Busuioc la sefia institutiei.

Vicepresedintele PNL Florin Citu l-a acuzat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, ca politizeaza Curtea de Conturi ca "sa poata fura in liniste si sa nu raspunda penal".