Peste 200.000 de pelerini s-au inchinat, pana duminica dupa-amiaza, la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iasi, in timp ce la rand asteaptau alte 25.000 de persoane, scrie News.ro. Peste cinci sute de credinciosi au avut nevoie de ingrijiri medicale.

Mii de pelerini la hramul Sfintei Parascheva (arhiva)Foto: Basilica.ro (Oana Nechifor/Doxologia Media)

Organizatorii sustin ca este un numar record de pelerini la Iasi la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, dupa ce in anii anteriori afluxul de credinciosi a fost mult mai redus.

Pana duminica dupa-amiaza au trecut pe la racla aproximativ 225.000 de oameni, in timp ce alti 25.000 de pelerini asteapta la rand pe strazile din jurul catedralei.

Timpul de asteptare este de 12 ore, dupa ce in cursul zilei de sambata unii pelerini au stat si 17 ore la coada pentru a ajunge la racla cu sfintele moaste.

In cele sase zile de pelerinaj 520 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, iar 58 au fost transportate la spital cu diverse afectiuni.

Au fost date peste 60 de amenzi, in valoare totala de 5.000 de lei, in principal pentru cersetorie.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva vor ramane expuse in curtea Catedralei cel mai probabil pana luni, apoi vor fi reintroduse in incinta lacasului de cult.

Mai multe strazi din centrul Iasiului continua sa fie inchise, iar circulatia in zona centrala a orasului este ingreunata.

Cateva mii de persoane au participat, sambata dimineata, la Sfanta Liturghie oficiata la Catedrala Mitropolitana din Iasi, cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Slujba a fost oficiata de IPS Teofan si de preotul sirian IPS Nicholas, Mitropolit de Hama, care a spus in fata celor cateva mii de credinciosi, ca este o binecuvantare sa se afle la sarbatoarea de la Iasi.

Sfanta Liturghie s-a desfasurat in aer liber in fata Catedralei Mitropolitane, pe o scena instalata pe pietonala Stefan cel Mare, unde au urcat zeci de preoti.