“Sa ucizi o pasare cantatoare”, clasicul roman al lui Harper Lee despre rasism, a fost scos din lista de lectura a unui district scolar din Mississippi pe motiv ca limbajul cartii “ii face pe oameni sa se simta neconfortabil”, scrieGuardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Sun Herald, administratorii din Biloxi au scos romanul din programa clasei a 8-a saptamana aceasta.

“Au fost plangeri in acest sens. Exista unele exprimari in carte ce ii fac pe oameni sa se simta neconfortabil iar noi putem sa predam aceleasi lectii cu alte carti”, a spus Kenny Holloway, vicepresedintele consiliului scolar din Biloxi.

Publicata in 1960, cartea ce i-a adus lui Lee un premiu Pulitzer, prezinta inegalitatea rasiala dintr-un mic oras din Albama dupa un presupus viol al unei femei albe, fiind acuzat si judecat un barbat negru.

S-au vandut peste 40 de milioane de volume si a fost ecranizat in 1962, pelicula obtinand trei premii Oscar.

Intr-un email trimis Sun Herald de catre un cititor se spune ca decizia a fost luata in timpul studierii romanului din cauza folosirii cuvantului “nigger”: “Elevilor nu li se mai permite sa termine lectura … din cauza folosirii cuvantului cu 'N'”.

"Cred ca este unul dintre cele mai tulburatoare exemple de cenzura de care am auzit, pentru ca povestea umanizeaza toti oamenii, indiferent de statutul lor social, inteligenta si, bineinteles, rasa. Greu de gasit o perioada in care sa fie mai relevanta decat astazi”, a spus cititorul in emailul citat.