Un mars contra violentei impotriva femeilor va avea loc, sambata, pe traseul Piata Universitatii - Piata Victoriei, via Piata Romana, potrivit unui comunicat transmis de organizatorul manifestarii, Reteaua pentru Prevenirea si Combaterea Violentei impotriva Femeilor, informeaza Agerpres.

Mars contra violentei impotriva femeilorFoto: Facebook/ Marian Ursan

"Participantii sunt asteptati incepand cu ora 15.00, in Piata Universitatii, la iesirea dinspre parcul Coltea", releva sursa citata.

Aflat la a treia editie, marsul "Impreuna pentru siguranta femeilor" se va desfasura anul acesta sub sloganul "Nu esti singura" pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu femeile supravietuitoare ale "violentelor sexiste", conform sursei mentionate.

"Organizatiile neguvernamentale solicita autoritatilor publice sa ia masuri concrete care sa reduca incidenta actelor de violenta, sa creasca numarul de acte raportate si solutionate in instante si sa se imbunatateasca asistenta: sa modifice de urgenta legislatia, astfel incat sa existe ordinul de protectie provizoriu, emis de Politie imediat dupa constatarea faptei de violenta (...), sa modifice de urgenta Codul Penal, astfel incat cercetarea agresorilor sa continue chiar daca victima isi retrage plangerea; sa se sesizeze din oficiu in cazul violentei impotriva femeilor pentru un numar de zile de ingrijiri medicale corespunzator realitatilor traite de femei, nu de 90 de zile de ingrijiri medicale, cum este specificat in prezent; sa existe personal specializat pentru cazurile de violenta impotriva femeilor, care sa tina cont de riscul de re-traumatizare a victimei", releva comunicatul.

Autoritatilor li se mai cere sa se infiinteze centre specializate pentru cazurile violenta sexuala, cu personal specializat care sa actioneze in interesul victimelor, prin consiliere psihologica si consiliere legala; sa se sesizeze din oficiu atunci cand afla ca exista cazuri de acte sexuale cu minore; sa existe colaborare intre institutii ori de cate ori este tratat un caz de agresiune in familie, viol, hartuire sexuala, exploatare sexuala; sa transmita un semnal de toleranta-zero in ceea ce priveste violenta asupra femeilor si sa includa in educatie notiuni despre egalitatea de gen si pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor.

Totodata, se atrage atentia asupra gravitatii fenomenului violentei cu care se confrunta femeile din Romania.

Una din patru femei din Romania a fost agresata fizic sau sexual de partenerul sau cel putin odata in viata, potrivit Studiului Agentiei Europene pentru Drepturi Fundamentale 2014.

In comunicat se arata ca 25% dintre omoruri au avut loc in familie in 2015, conform datelor Ministerului Public; 90% dintre victimele care cer ordin de protectie sunt femei; doar 34 de agresori au fost condamnati definitiv in anul 2016, in raport cu 18.683 de fapte de violenta in familie sesizate.

"In fiecare zi suntem martori la diferite forme de agresiune asupra femeilor, agresiuni care nu sunt sanctionate nici de comunitate, nici de statul roman. Femeile sunt prizonierele unei culturi a violentei in care victimele sunt sistematic decredibilizate, blamate si stigmatizate. Sexismul, rasismul, clasismul, homofobia sunt inca obstacole cu care trebuie sa se confrunte femeile atunci cand vor sa reclame agresiunile si abuzurile", se mai arata in comunicat.

Reteaua pentru Prevenirea si Combaterea Violentei impotriva Femeilor este formata din 25 de organizatii neguvernamentale.