Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat vineri, la CSM, referindu-se la controlul Inspectiei Judiciare, ca a avut "senzatia" ca s-a venit cu "anumite teme" care trebuiau verificate, transmite Agerpres.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/AP

Intrebata daca, pe parcursul derularii controlului IJ, a avut senzatia ca acesta este lipsit de obiectivitate, avand, pe langa scopul declarat, si un scop "ascuns", sefa DNA a spus: "Da, am avut aceasta senzatie, s-a venit cu teme care trebuiau verificate sau infirmate, s-a venit cu anumite zvonuri despre care au citit in presa si care trebuiau confirmate intr-un fel sau altul si, da, s-a venit cu o anumita tema pentru identificarea unor dosare, a unor solutii sau a anumitor acte din dosare".

Kovesi a afirmat ca raportul de control intocmit de Inspectia Judiciara contine foarte multe mentiuni nereale, eronate sau chiar contradictorii, aratand ca este "total neadevarat" ca au crescut cu 87% achitarile in dosare.

"Am constat ca sunt foarte multe mentiuni care contin mentiuni nereale, eronate sau chiar contradictorii. In constatarile cu privire la Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie vedem o analiza superficiala, raportata doar la numarul de dosare, in special la dosarele vechi (...) Exista o chestiune extrem de controversata in cadrul actelor de control, pentru ca directorul directiei care a avizat acest raport de control a reprosat faptul ca nu s-a facut o analiza a achitarilor pe cele doua sectii operative, aspect cu care, de principiu, sunt de acord. Cred ca era extrem de important sa ne raportam si la imputabilitatea solutiilor de achitare. Atunci cand retii unei persoane ca are o deficienta activitate, trebuie sa explicam care este acea deficienta si sa facem trimitere la date concrete, astfel incat, pe viitor, acea persoana sa poata sa isi indrepte activitatea. Noi constatam din acest raport ca, din cei 19 inculpati achitati definitiv in 2017, 8 dintre inculpati au fost trimisi in judecata in 2011, anul in care anumiti procurori din aceasta sectie nici macar nu erau in DNA. Mi se pare total incorect sa ii retii unui procuror sau unui sef care in 2011 nici macar nu lucra in DNA, ca a primit in 2017 achitari pentru dosare trimise in judecata in 2011", a spus Kovesi.

Sefa DNA a mai spus ca 74% din achitari sunt in dosare vechi, din perioada 2007-2011, cand actualii procurori nu lucrau in DNA si este "total neadevarata" mentiunea din raportul intocmit de Inspectia Judiciara ca au crescut cu 87% numarul achitarilor.